喺我屋企附近有条新嘅屋村叫做欣田邨,欣田村入面有个欣田街市,街市入面有一档牛腩粉面就系达哥!系佢开张头几日我贪得意帮衬左第一碗牛腩面之后就欲罢不能,首先佢价钱不贵$35一碗大大碗,有牛腩猪手猪肠云吞等等,全部都好正😋😋😋而我最钟意就系佢嘅牛腩,佢哋牛腩系一格肥一格瘦一格系根好似牛坑腩咁,但系我觉得仲好食过牛坑腩,我问达哥呢个系乜嘢部位,达哥话系近牛脾位置嘅腩,呢个位置嘅牛腩有弹性但系又够林身,层次分明而且肉质鲜美,因为牛坑腩有时好瘦同埋柴,比较起来我觉得佢仲好食过牛坑腩好多,咁当然系因为大哥佢精心嘅烹调,咁先至可以令到佢嘅牛腩咁出色,我可以话系出面食过咁多间$35绝对食唔到,呢度嘅牛腩嘅质素出面闲闲地真系要食$50-60都未必有佢整得咁好。😝因为食到隐世高手嘅厨艺,我就多口同达哥倾多几句,原来佢之前响九龙城坤记牛腩做过,坤记我都食过我觉得达哥嘅牛腩仲好食过坤记㖞,而且坤记嘅价钱仲贵呢度一截,都系果句啦,如果朋友你唔嫌远嘅话我十个推介去欣田街市入面食返碗达哥嘅牛腩粉,绝对物超所值。👍👍😋同埋得知达哥系退休人士,佢退而不休心中仲有果团火,佢想将最好食嘅粉面带比大家,喺佢身上我见到咩系坚持✊

咖喱牛腩饭

我由佢第一日开张帮衬到而家,因为我搬咗出太子住嘅关系而家少咗帮衬,间中返屯门先至食一两次,讲真达哥嘅手势真系冇得顶,尤其是系佢嘅牛腩,真系保持到水准呀!有机会我真系想去拍片一口气吃几碗!
———————————————————
店名:达哥牛腩粉面