2022-04-20
🤎初鮨 (旺角)🧸旺角弥敦道575号Ladder Dundas21楼〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️#Gladys独食不会肥行完现时点睇玩具🤪一个人谂住睇吓附近有咩好嘢食。突然之间醒起 @little_mushroom_foodhunter 介绍过楼上寿司店有平价Omakase食😝,佢同我讲话餐厅好静,师傅会撩吓你倾偈唔使怕羞,佢话我一个人去都唔使惊。好啦🤭咁我就梗系跟佢试一试啦😆首先,餐厅环境几好,又有吧枱位,岩哂我呢个八挂妹中意睇住师傅制作🤭唔钟意坐吧枱位仲可以有包厢🤫音乐都偏轻快嘅日本曲风🇯🇵-梅🌸 $380前菜: 柚子汁沙律🥗,柚子味好重,加埋蕃茄酸酸甜甜。仲有茄子加配,够哂开胃🤪。松叶蟹茶碗蒸,超滑溜😍,有蟹肉同埋蟹丝,蟹嘅鲜味系哂个蛋入面🤤特选刺身3️⃣款:帆立贝:师傅叮嘱一定要系首选食用💡,帆立贝加左青柠,更加能够提升鲜味👍🏻🤫䲠鱼:肉质较腍,厚切😍太刀鱼:火灸味较重🔥,留待最后食用就最合适不过。我觉得相对上比有咬口。每款刺身均有两片💁🏻♀️手握寿司🔟贯:1️⃣黑雕寿司鱼皮较厚比较有咬口,肥美嘅鱼身软嫩多汁,油脂不多,清甜甘香。2️⃣间八寿司上面有少少生椒七味粉原材料作
🤎初鮨 (旺角)
🧸旺角弥敦道575号Ladder Dundas21楼
#Gladys独食不会肥
-梅🌸 $380
前菜:
特选刺身3️⃣款:
䲠鱼:肉质较腍,厚切😍
每款刺身均有两片💁🏻♀️
手握寿司🔟贯:
1️⃣黑雕寿司
2️⃣间八寿司
上面有少少生椒七味粉原材料作配搭,听师傅讲先知原来间八呢种鱼喺日本系一种好高级嘅食材😯果然口感相当浓郁香醇。
3️⃣深海池鱼寿司
上面有彩色芝麻,问师傅先知原来真系有彩色🙈感觉都几得意。肉质细致爽口带油份,味道甜美😝我一直都几钟意食。
4️⃣金目鲷
油脂丰厚,肉质饱满,柔嫩香滑,系我嘅至爱😍试过就会爱上,因为佢嘅鲜甜味道会系口腔中久久不散🤩
5️⃣鱿鱼寿司
好好好好食💯 每一下咀嚼都会渐渐增加甜味,有少少韧劲🤓肉质可以话系相当的有弹性。师傅仲要切得好靓😋
6️⃣梭子鱼寿司
肉质较腍,梭子鱼微微烧过🔥,令鱼油更突出。我今日都系第一次食呢种鱼,又长知识了📖
7️⃣银鳕鱼寿司
肉质肥美丰腴,带有鱼油香😍,入口细嫩滑溜,就算唔蘸豉油仍然能够食到鱼嘅鲜味。
8️⃣左口鱼裙边寿司
不得了,呢个简直就系MVP👑上次食omakase嘅时候已经知道左口鱼嘅裙边系油脂丰富,但系上次食完觉得冇咩太大嘅惊喜。今次真系唔同,一咬落去𠮶啲鱼油冲晒我个嘴度😍😍😍😍爱了爱了。
9️⃣烧白鳗寿司
有炭烧味,我发现份量都几大一啖根本就食唔晒😍原来白鳗鱼仲有水中人参之称🤣佢肉质细嫩、肥润、味道鲜美,好多粤菜嘅高档酒席都会常用作烹饪嘅原料
🔟北海道海胆寿司卷
UniUniUni😍今次呢嚿咁大嚿啱晒我,挂住影相师傅提我紫菜已经林晒仲好贴心咁样比多一块我🤣师傅叫我哋一定要揸住拎嚟食🙌🏻天呀!真系好鲜甜😝
最后仲饮咗碗面豉汤店员仲帮我换咗换左杯浓啲嘅抹茶再配埋榛子雪糕🍦简直就系一个完美嘅结局😚
想继续睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐厅推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩