前几日和几个朋友们去左间新开的面馆,真心觉得几不错👍本身系我朋友话见到网上几多人话唔错都去试,于是我们就即兴成行了!😄佢的位置方便在通菜街,不过都要留心去揾下,因为舖面不算大,屈左入地下电梯大堂,一不小心就行过左。我们去到的时候是平日晚上八点几,都坐满人要等一阵位,我们在等位的时候已经急不及待研究menu睇下食乜嘢了,好期待!见到佢啲面感觉好有特色,而且讲到明不同的面底系配不同的汤,唔可以自由配搭,几有性格和原则👍感觉对食物有坚持,欣赏!👍另外我哋见到有好多小食都好想食,其实见佢嘅面食同埋小食价钱都唔算贵,非常之亲民,所以我哋就买咗四款唔同嘅面食,再点了劲多小食,癫左😂好期待呀!好快佢就上咗啲小食,首先上紧系香煎蛋饺($16),一碟有五件,用蛋皮包住啲肉馅再,煎得好靓而且好特别, 味道仲好好!我钟意食饺子又钟意食鸡蛋,呢个小食一次过满足我两个愿望👍😋麻椒猪爽肚($38)我觉得都好正,麻而太辣,猪肚够爽👍香酥排骨($30)系另一个必吃嘅小食,一份大概有七,八粒,粒粒炸得香脆,而且食得出系生炸!所以零舍肉嫩有肉汁😋其他嘅小食如炸鸡扒同埋秋葵都正常好味, 但我首推都系蛋饺,香酥排骨同埋麻辣猪

蛋饺

麻椒猪爽肚
香酥排骨

麻椒猪爽肚($38)我觉得都好正,麻而太辣,猪肚够爽👍香酥排骨($30)系另一个必吃嘅小食,一份大概有七,八粒,粒粒炸得香脆,而且食得出系生炸!所以零舍肉嫩有肉汁😋其他嘅小食如炸鸡扒同埋秋葵都正常好味, 但我首推都系蛋饺,香酥排骨同埋麻辣猪肚😋👍
柳州螺狮粉

面食部份我哋叫咗四碗各有特色,首先嚟嘅系柳州螺狮粉($48),淘宝大热嘅螺狮粉我一早想试,但次次都冇机会,估唔到今次竟然可以在此食到,螺狮粉并非我哋香港食开嘅螺丝形状的螺丝粉,而是佢入面会加咗少少类似蚬肉嘅螺狮肉,加上肉沫,酸豆角,酸辣荀,脆花生等,以佢嘅份其实系好似米线粗少少嘅粉,螺狮粉最出名应该系𠮶一d酸酸地嘅笋味,我觉得系一种魔法嘅味道,闻落去开始会怪怪地,但食落去觉得几好食会越食越想食,会令人不知不觉食晒一碗!好神奇👍😝
五谷渔粉

跟住就系五谷渔粉($56), 佢嘅汤底系鱼汤但系可以拣原味,酸辣或者麻辣三款味道,我哋拣咗原味,汤底的确非常鲜甜,而且入面有鲩鱼片,滑豆腐,黄豆同埋酸菜等配料,重点系佢嘅五谷渔粉,五谷制精制而成嘅米粉,所以系唔同颜色㗎, 我哋觉得下次可以试吓酸辣或者麻辣汤底,再加上呢只五谷米粉应该好索汤,原味就会清淡左少少。
胡椒猪肚鸡面

跟住我哋仲点咗胡椒猪肚鸡面($68),呢个都几足料,猪肚和鸡都几多,汤底似熬左好耐嘅老火汤,都几好味,不过胡椒味唔算好浓,而佢配嘅系上海面,我个人就觉得比较稔身,不是我喜欢的口感。
卜卜蚬花甲粉

最后嘅卜卜蚬花甲粉丝($62)系我最推介的👍个汤底非常鲜甜!而且每一粒蚬肉都劲肥美,重点系啲粉丝索晒啲汤!妈!好正呀👍😍

成餐饭我哋几个朋友食到好满足同好饱咁捧住个肚走,真系几唔错👍虽然呢间小店系新开张,但系都感受到佢对食物嘅认真同埋用心,而且店员嘅服务态度都几好,应该会有下次再来光顾的机会😋👍
店名: 无面不欢 - 中华私房粉面

地址:
旺角通菜街1A -1L号威达商业大厦地下M号舖
2018-07-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
蛋饺
麻椒猪爽肚