2018-12-22
前𠮶几日天气突然间转冻,令我好想食啲热辣辣,暖粒粒嘅食物!食韩国嘅食啰笑就啱晒啦!家住太子嘅我即刻搜寻下附近边度有抵食又好食嘅韩国石锅烧,见到呢一间嘅评价都唔错,即刻狗冲过去食😋😋😋😝 佢其实就响通菜街两旁嘅餐厅,唔算难揾,连闲曰都爆棚,都几多人帮衬。我哋见到每人都点咗石头锅饭或豆腐锅,搞到我又想点,咁啱见到有个$179二人套餐可以拣一个石头锅饭同埋一个豆腐锅,包一款小食,我哋拣咗呢个二人套餐另加d小食。佢哋先上前菜四小碟,都系泡菜辣芽菜青瓜𠮶啲,令我们胃口大开!我哋首先拣咗个牛柳粒石锅饭,佢嘅牛柳粒超嫩,而且牛柳份量唔少,啖啖肉啱晒牛魔王!加上其他嘅配料如温泉蛋泡菜等搅拌一起食,口感好正呀!最正系因为个石头锅keep着好热,过咗十几分钟之后开始有饭焦,仲好脆!😋 另外我哋拣咗海鲜豆腐锅,加$6配乌冬,海鲜都系青口,虾果啲,最正我觉得系佢嘅豆腐同埋辣汤底!豆腐索晒啲汤好入味!👍佢嘅辣汤底唔算好辣但系好惹味,乌冬又系劲挂汤,果然冇选择错,食完个豆腐锅全身都暖晒😋👍 小食方面我哋拣咗一口鸡,呢个又系必食,虽然系炸但系一啲都唔油腻同好干身,食完都唔觉得热气😝小食方面我哋拣咗一口鸡炸得香脆多汁
小食方面我哋拣咗一口鸡炸得香脆多汁,一啲都唔油腻,一个字:好味!
除咗二人餐我哋仲点咗三个小食,啲人以为我哋非洲难民好耐冇食过野,叫咁多嘢食😂我哋放工觉得好肚饿同埋好抵食㗎嘛,唔觉唔觉咪叫多咗啰😂
第一样系烧鸡翼沙律虽然话系烧鸡翼,其实系四只超大只又肥美嘅炸鸡翼,真系好大只仲炸得好juicy,每人食两只有啲邪恶!下面嘅沙律就正正常常,清新一下口腔再食下一道😊
煎泡菜饺子($45),一共有五粒,中间嘅馅系泡菜感觉扎实,而且几特别唔算好辣!
跟住我哋仲点咗个韩式炒粉丝($52), 有啲似中式炒粉入面加咗蛋丝肉丝洋葱同埋冬菇丝,又几好味㖞。
整体来讲,呢间韩国石锅烧性价都几高,份量又够,真系比到我惊喜㖞,食完全身暖晒☺️会有下次。
——————————————————
店名:首尔石锅烧