2024-05-27
第三次食依间餐厅,第二次食地狱拉面🤩🌶️。之前见到rock 哥介绍,啱啱新出地狱拉面嘅时候,试过一次,今日星期一午餐时间,同事冇返办公室,得我一个人好,就啱晒静静鸡做一啲湿晒嘅嘢。。。之前辣得好过瘾,所以一直念念不忘。不过,午餐嘅时间同同事一齐食嘅话,就唔系太方便👻午餐餐牌其实好多选择,有北海道拉面、牛奶拉面、酱油拉面、炒饭、咖喱饭𠮶啲。𠮶啲都唔错,唔食辣嘅人,可以选择我就叫咗个地狱拉面以及饺子我自己本身都钟意食辣,当然唔算得系超人咁样,可以开YouTube频道Rock 哥level。咁所以以下落嚟,会讲解下,正常人点样品尝😹建议最好等埋饺子上咗先,如果冇叫另外食物嘅话,建议你另外要多一个兜。地狱拉面,比起一般拉面大碗,而且足料。有一只糖心蛋、牛蒡、好大块好厚嘅叉烧、芽菜𠮶啲friend、竹笋。饺子上咗之后,我会将叉烧、糖心蛋放上饺子盘上面。咁样冇浸水嘅话,就会冇咁辣,而且食面嘅时候,伴随冇辣嘅饺子或者叉烧、鸡蛋嘅话,会比较有层次及风味食拉面嘅时候,我会伴随芽菜及牛蒡一齐食,不过我会尽量用匙羹帮助,将𠮶啲汤汁滴完先食。基本上剩返落嚟𠮶啲汁,已经好够味。食嘅时候到YouTube整好节奏及呼
我就叫咗个地狱拉面以及饺子
食拉面嘅时候,我会伴随芽菜及牛蒡一齐食,不过我会尽量用匙羹帮助,将𠮶啲汤汁滴完先食。基本上剩返落嚟𠮶啲汁,已经好够味。食嘅时候到YouTube整好节奏及呼吸,只要唔好啃亲,接触到气管嘅话,其实就唔会太大问题。可以轻松品尝。
不过如果你唔小心入咗气管有咳嘅话,就暂停一下,放慢速度。
其实如果细心慢慢品尝嘅话,唔好心急,辣嘅程度有少少似四川麻辣火锅𠮶个程度。不过如果你贪心,或者你好钟意食辣,咁就欢迎饮埋个汤😹。
所以辣嘅话就对我来讲唔系太大问题,只系会流好多汗,不过餐厅有餐巾,而且有水。所以,我就话一般来讲,我会专登拣冇同事见到嘅情况下先过嚟一个人,静静鸡独食👻。
食完之后,个胃有啲刺激,不过我公司有热牛奶饮😼嘻嘻。如果阁下唔系同我同一间公司,可以走去七记自己买牛奶。👻