2019-12-04
安乐里呢条巷仔成日都会经过,但原来入面开咗间走清新风嘅台湾食店《牛霸小面店》!有两个朋友分别嚟过呢间餐厅,都话OK。口碑唔错,等我都嚟试下啦!味道唔错,价钱相宜,环境几舒适,仲可以比你慢慢坐,可以一试!店舖走清新风,灯光光猛,墙身好多绿色嘅草,好fresh啊🌱🌿用电话落单,只需scan单上嘅qr code就可以登上落单嘅页面。食物清晰列出,好容易用,非常方便。主要都系有便当、汤面、拌面、小食等等嘅菜式。盐酥鸡卤肉便当 ($60)珍珠奶茶 (+$10)叫饭同面都可以加钱加配饮品。卤肉入味,捞饭食好正,不过略嫌份量唔多,好多饭无得捞盐酥鸡炸得酥脆,惹味可口👅肉燥香葱排骨干拌面 ($62)香芋奶茶 (+$7)香葱排骨同盐酥鸡一样炸得酥脆,面头嘅椒盐好惹味,有肉汁有咬口,厚肉又唔肥👍不过拌面就略嫌干咗少少🤭餐厅嘅珍珠奶茶通常都麻麻地,估唔到呢到嘅珍珠奶茶又冲得唔错!珍珠够弹牙有咬口,茶味香浓,不过如果记得叫埋少甜会更加啱我口味😛香芋奶茶嘅芋头味唔算浓,亦都食唔到芋头蓉🤭台湾夜市小拼盘 ($48)拼盘入面有台式香肠、花枝丸、盐酥鸡、木鱼炸豆腐。台式炸物唔知点解硬系特别香口同惹味,呢碟嘅花枝丸同盐
主要都系有便当、汤面、拌面、小食等等嘅菜式。
盐酥鸡卤肉便当 ($60)
珍珠奶茶 (+$10)
叫饭同面都可以加钱加配饮品。
卤肉入味,捞饭食好正,不过略嫌份量唔多,好多饭无得捞
盐酥鸡炸得酥脆,惹味可口👅
肉燥香葱排骨干拌面 ($62)
香芋奶茶 (+$7)
不过拌面就略嫌干咗少少🤭
香芋奶茶嘅芋头味唔算浓,亦都食唔到芋头蓉🤭
拼盘入面有台式香肠、花枝丸、盐酥鸡、木鱼炸豆腐。
台式炸物唔知点解硬系特别香口同惹味,呢碟嘅花枝丸同盐酥鸡都一样😍
另外木鱼炸豆腐都值得一提。味道有啲似章鱼烧,豆腐虽然系炸,但内里嘅质感依然滑嫩😋
最后我哋仲叫咗台湾必食嘅甜品--芋圆冰!🤩
除咗有仙草之外,仲有蕃薯、紫薯、芋头芋圆,味道都十分香浓。
芋圆做得非常弹牙软糯,仲咬到细细粒嘅蓉添!🥰🥰
每人$100唔驶就食到个饱肚晚餐,包饮品同甜品,边度揾到咁so嘅优惠啊🤪