2024-10-03
纪念日豪食少少,经朋友推介去左食寿司之神,唔系日本果间,系元朗区既!呢间寿司之神原来已系香港开业超过十年,10年都屹立不倒,一定有番几度散手。.店面大大只招牌写住寿司之神,水泥墙贴出menu,再有个木门,系外面完全睇唔到入面,私隐度好高,亦几神秘。午餐由$480-$980,我拣左中间价位,$880 有15品。由于店面积唔大,最好预先预约,亦好比店准备食材。今日接待我地既师傅望落年纪轻轻,但原来都已经有19 年经验。佢仲要一路准备食物,又一路分享佢对食材既睇法,食到美食之余,又学到知识。由于厨师发办系不时不食,所以每次都会有分别,有特别想食既可以预先打电话去问下有冇。连前菜到甜品有19样咁多,唔样样讲,拣啲我觉得印象深刻既介绍。🔹水云醋物 🔹水云系一种黏黏稠稠既海藻,好有营养,以醋物方式入馔酸酸地几开胃。🔹兵库县生蚝🔹口感爽而鲜甜,肉质肥美饱满,完全唔会腥。🔹鳕鱼刺身🔹鱼味淡但口感爽身。🔹 鳕鱼白子🔹第一次食都要唞啖大气先敢摆入口,师傅话系熟既令我有啲信心。入口柔滑顺口,系完全唔腥,好creamy,配上香葱几清新,唔怪得有人好钟意。🔹甜虾蓉配虾膏酱 锅巴底🔹一啖过吞,除左食到甜虾软糯有胶
🔹水云醋物 🔹
🔹兵库县生蚝🔹
口感爽而鲜甜,肉质肥美饱满,完全唔会腥。
🔹鳕鱼刺身🔹
鱼味淡但口感爽身。
🔹 鳕鱼白子🔹
🔹甜虾蓉配虾膏酱 锅巴底🔹
一啖过吞,除左食到甜虾软糯有胶质,仲有脆卜卜锅巴令口感好丰富。
🔹鲣鱼刺身🔹
鱼味浓,炙烧完加啲柚子wasabi食辣辣地好特别。
🔹𩽾𩾌鱼肝🔹
全餐最重口食物,口感好似鹅肝咁细滑丰腴,入口即化。因为比较heavy, 所以搭洒左啲柚子皮解解腻。
🔹吞拿鱼系列:中拖罗、大拖罗、炙烧脑天 、酱油渍赤身 🔹
由瘦到肥美,甚至特别部位如脑天都试匀,水准都中上,特别系脑天入口软滑无筋,鱼味浓郁,肥而不油腻。
🔹海胆系列🔹
白海胆味道层次丰富、紫海胆有两款一款较清甜,另一款较浓味。想讲师傅比海胆绝不手软,海胆既质素都好高。
Lunch 黎讲食$880 唔算平,但胜在材料新鲜,食得又舒服,都值得再黎。