2019-01-08
家住太子的我时常经过砵兰街见到呢间餐厅充满中国风嘅牌匾招牌,加上𠮶条街好多食火锅烤鱼等中式嘅餐厅,令我一直以为呢间铺头系食中式火锅,点知我琴日去到先知,原来佢入面食嘅全部都系西式新派菜,反差之大真系令我惊喜万分😱入面嘅环境除咗走型格中国风之外,仲会一边过住一啲怀旧嘅经典歌,另一方面见到老板喺度自误自乐,格局装潢应该都系出自老板的心思。我同朋友先点左两个小食:水牛城鸡翼($68)同埋芝士洋葱烟肉焗薯皮($68), 鸡翼有五只,炸得够脆,每只上面仲点有芝士酱够惹味。 另外芝士洋葱焗薯皮共有三件,洋葱比较多,烟肉唔算好多,不过不失。我们仲点左佢嘅渔人海鲜pizza($108)都不错喔👍,酥皮很脆而且薄薄的很易入口,Pizza上面嘅海鲜不算太明显,应该有鱼有虾等,但入口却有满满嘅鲜味!加上浓郁嘅芝士令人系咁食完一片再接一片😋仲有一个煮食就系珍宝带子墨鱼意大利粉($108)佢嘅珍宝带子都煎得啱啱好,入口几嫩,不过个墨鱼面就淡咗啲,而且唔系我哋一般食开有墨鱼汁𠮶只,佢嘅酱汁比较清淡,仲谂住可以食到成口都黑色添😅最后就系我好期待嘅猪肉肠焗酥皮卷($128),我睇Menu已经好想食,嚟到嘅时候热辣辣两
最后就系我好期待嘅猪肉肠焗酥皮卷($128),我睇Menu已经好想食,嚟到嘅时候热辣辣两大条酥皮条拌住沙律菜同埋泰式辣酱,切开中间嘅肉馅,香气扑鼻😋食落去味道十分不错,酥皮焗得啱啱好,啲猪肉肠嘅味道甚浓,朋友话食半条都好滞,所以我一个食咗1.5条,我觉得好好食吖嘛😝不过我觉得佢唔使配泰式辣将已经好好食,配左反而有啲唔夹😅
整体来讲呢间餐厅都几好feel,味道都算唔错,最特别系佢中西合壁嘅反差,真系令人几惊喜㖞!😛
——————————————————
店名:浦东晋家门 (太子)
环境🏝:8/10
服务💁🏼♀️:7/10