2016-09-28 2794 浏览
今日趁住假日,终于可以去远D,所以决定揸车入去元朗食大家都推荐嘅华嫂冰室。怀住期待嘅心情入到去,泊好晒车,点知…原来星期日系休息嘅…温馨提示,大家唔好好似我咁笨去到得个吉。超级肚饿嘅我哋唯有即刻上openrice再揾第二受欢迎一间主打肉饼嘅餐厅,原来就喺附近,咁就坐低医肚啦~~餐厅环境都几逼下,喺天气热到傻嘅环境底下冷气明显唔够冻,即刻就叫杯嘢饮先,喜爱椰味嘅我谂都唔谂就叫咗梛子沙冰。椰子沙冰冇令我失望,椰味十足,忍唔住要饮多几啖,正好解暑。饮完嘢就开始吃嘢啦,一睇餐牌,真系全部都系肉饼肉饼肉饼。而主食方面就同朋友各自叫咗餐厅推介嘅几重芝士肉饼饭同虾饼牛角包。首先哩个几重芝士肉饼饭,芝士味香浓,可惜世事无十存一美,芝士味太香浓时又会将肉嘅鲜味掩盖。头几啖食都惹味,但同大部份嘅芝士食品一样,食多几啖就已经济到不得了了,连我哩个芝士狂都有点顶唔蒲嘅感觉。接住嘅虾饼牛角包,虾饼系炸过的,而牛角包都算系油腻,哩个配搭给人一种too much的感觉,有点后悔叫了这个,尤其喺夏天热辣辣见到油腻食物已经唔系太开胃,仲有打孖上,汗都快滴出嚟。但系睇得出虾饼同牛角包都系新鲜即制,我相信,分开食系会好好多

接住嘅虾饼牛角包,虾饼系炸过的,而牛角包都算系油腻,哩个配搭给人一种too much的感觉,有点后悔叫了这个,尤其喺夏天热辣辣见到油腻食物已经唔系太开胃,仲有打孖上,汗都快滴出嚟。但系睇得出虾饼同牛角包都系新鲜即制,我相信,分开食系会好好多嘅。
第一次见倒肉饼都有咁多新意,见倒好多人都食紧榴梿肉饼,下次嚟等我都试下系点样嘅滋味。
2016-08-07
午餐