2018-08-08
最近转左新工在观塘返工,本身以为附近有好多嘢食,点知选择比鲗鱼涌更少,而且普遍价钱偏贵,不过都有几间出名高质餐厅,阿鸿小食就系其中之一。所以佢叫阿鸿小食,但系佢系一间卖潮州卤水的中菜馆,连续多年获米之莲推介,蔡澜都话正,我咁近冇理由不试吓。潮州打冷档而言店面和内部装修算非常之光鲜有气派,当然佢嘅价钱都唔平,午餐平均都要六,七十蚊一个饭,唔连饮品,仲要加一服务费,lunch黎讲算几贵,究竟值唔值就要试过先知。主要都系卖一啲潮州卤水如猪颈肉,墨鱼,切鸡,腩肉,卤水豆腐等等,最出名应该系鹅片,任顾客配搭,我拣咗蒜香鸡拼猪劲肉的卤水双拼饭($78),另外再加一碗声称冇味精例汤($16),同事点咗招牌捞面($68)另一位同事就拣咗招牌鹅片拼豆腐饭($98),转鹅肶加$40,加埋一成件饭要成$150😱,我真系唔舍得食啰🤭等左一阵我的双拼饭便到了,wow, 碟头饭来讲卖相真是很吸引呀!蒜香鸡和猪颈肉切和摆放得整齐,仲有一d榄菜四季豆作伴菜,看见都好想食!同事们的饭卖相都超ok, 尤其是鹅肶豆腐饭,睇见大大只卤水鹅肶,劲流口水🤤试味方面,蒜香鸡新鲜无雪味,而且鸡件嫩滑刚熟,加上秘制香蒜蓉,真是好好味呀
试味方面,蒜香鸡新鲜无雪味,而且鸡件嫩滑刚熟,加上秘制香蒜蓉,真是好好味呀!👍😋卤水猪颈肉又够爽,卤得够入味,加上㰖菜四季豆让每一啖饭都好丰富好惹味,而个汤虽然要加$16, 但真的没味精而且是足料老火汤,超正!令人感到对制作食物的认真,真的食得出,我明白点解咁贵了,是高级饭店质素的卤水双拼饭。👍😋友人指其他食物都非常ok,我下次一定要试佢的卤水鹅片呀😋😋😋价格系贵左少少,不过间中豪气食下让口腹享受一下也不为过呀😆