2023-05-09
开心果双苺戚风蛋糕($480/4吋)ღ低糖配方、全天然食材,减肥人士都啱食ღ口感丰富,几种唔同嘅口感ღ 不太甜同吃得轻盈我迷上左呢期大热既开心果呀,咁岩系IG见到间蛋糕小店推出开心果蛋糕,亦系因为呢张图吸引到我即刻比钱,订嚟庆祝朋友生日。IG店出Post话系用意大利西西里岛既开心果调配低糖忌廉,连夹心部份既Mousse都系用低糖配方,我就兴奋了!!!食完都无咁有罪恶感😆面层用焦脆原粒杏仁作点缀,果仁香气,咬落香甜脆口,令到蛋糕唔净系得软绵绵嘅口感。外层包住开心果忌廉,入口幼滑,重点系个味道,so far暂时食过蛋糕嚟讲,开心果果仁味最浓郁,佢唔系𠮶种甜嘅味道,而系真系有果仁既香味。卖相非常简单,但暗藏细节,细细个蛋糕入面原来有好多层次,店长用唔同材料配搭出唔同既味道,再加不同口感的食材,令每一啖都好丰富。内层系用草莓造成湿软松软的草莓戚风蛋糕,戚风蛋糕中间分别夹杂了开心果麻糬和红桑子慕丝。麻糬烟韧又够软,口感一流。红桑子慕丝略带酸,中和蛋糕甜腻,真系食到又甜,又微酸嘅味道。慕丝用低糖配方制成,还吃出粒粒红桑子,好fresh,再令到口感进入下一个层次。
ღ低糖配方、全天然食材,减肥人士都啱食
ღ口感丰富,几种唔同嘅口感
ღ 不太甜同吃得轻盈