2018-10-17
因为系观塘返工嘅关系,所以多咗在观塘区觅食,除咗之前lunch 会四周围食向大家推介左唔少观塘嘅餐厅之外,今次我晚餐都尝试一下观塘揾下好嘢食😋开源道系我每日返工必经嘅道路,两边嘅工厦楼上有好多唔同嘅隐世餐厅,今次我去食嘅呢间系一间喺开源道的西式餐厅,不过位置都几隐蔽,要行入停车场再夹搭电梯上去二楼。虽然在旧式工厦入面,但系当一推开门果下真系别有洞天,真系好似施咗魔法进入咗第二个世界咁,呢个魔膳厨房世界入面灯火通明,装饰摆设都好精致,就像一间在尖沙咀铜锣湾可见到的西餐厅,空间较大,楼底较高唔会有咁多人咁嘈,可以静静咁食餐饭都唔错。佢嘅晚餐Menu选择非常多,花多眼乱嘅情况之下我哋拣咗呢佢哋自家制嘅海胆汁海鲜意粉($178),同埋墨西哥香辣烧猪肋骨配疯薯($178),另外佢每位$38就可以任食沙律吧,我哋当然有加到😝首先我哋出去沙律吧攞嘢食,佢沙律吧选择都算正常,有10几款,都系啲基本嘅款式,我同朋友狂拎佢嘅啫喱同埋新鲜生果😂生两个餐之前佢会有餐包同埋餐汤送上, 餐包软熟,餐汤我哋拣咗黑松露忌廉蘑菇汤,都算足料味道都唔错。跟住就上主菜,我通常去西餐厅都钟意点猪肋骨,大大盘墨西哥香辣烤猪肋骨
跟住就上主菜,我通常去西餐厅都钟意点猪肋骨,大大盘墨西哥香辣烤猪肋骨分量十足,两个人食真心足够。肋骨应该先俺了一段时间相当入味,加上独特香辣酱再烧,非常惹味。肉质算嫩,亦都容易切!烧得啱啱好唔会太干亦都容易甩骨,配埋个脆薯净系食呢份餐都几满足。
跟住另一个海胆汁海鲜意粉我都几钟意,摆盘几精致,我哋都觉得个海胆汁的几特别,因为第一次试,其实都系只酱入面有海胆同埋忌廉味道,颜色几靓而且味道唔会太腥,配合埋其他丰富嘅海鲜,好似有虾青口鱿鱼等等,成个意粉一个字「鲜」可以概括!
呢间西餐厅以环境来讲都几适合情侣或者一班朋友上嚟聚餐,食物质素亦都唔差,虽然慢慢开始越夜越多人,但可能空间足够嘅关系,一班人倾计都唔会觉得好辛苦,起码唔使好似出面食饭同其他枱斗大声咁先🤣
——————————————————
店名:魔膳厨房