趁假期陪姊妹👭去中环睇展前就去左附近揾食🙌天气咁热就会想食日本野😜所以就黎左呢间新开既「淡路」🙌餐厅由🇯🇵日本 九州厨师主理🧑‍🍳而我地今日系兴师傅服务我地😊除左寿司吧外更设有三间可间隔相连嘅房间🤗好啱同知己好友一齐系私人空间静静地倾下计享受美食🤗⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀餐厅用既杯垫及菜式大部份系来自🇯🇵日本兵库县淡路岛🤗每个杯垫系由火山石做🙌刻划嘅花纹亦都唔一样🙂听师傅讲淡路岛仲盛产洋葱🧅萝卜🙌所以在菜式上都有投放这两大淡路岛明物😊🔸前菜从淡到浓🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香炸过芋头外面上面铺了明太子酱😊浓郁胡麻味黑胡麻豆腐口感轻烟韧😊🔸刺身鹿儿岛铿鱼最正就系烤过的表面🥰有一种炙烧过的香味😊配料加入了醋姜茸、四季红 🌺bb紫苏叶、蒜蓉 🧄萝卜及杨葱🧅捞埋食令鱼味不浓的铿鱼增添了一层风味🤤🔸大路鱼刺身令人眼前一亮😍黄色青瓜花🥒四季红加点青柠汁令刺身好鲜甜😋🔸大户岛慢煮炸蚝食落带creamy😊底下有室津紫菜及萝卜丝😊🔸海胆杯中间果茄🍅好甜🤤杯中无添加北海道盐水海胆、潺菜及山药😊口感好滑溜特别😍🔸九洲目光鱼肉味浓甜😋厨师将头尾连皮炸到外脆内暖超好食🫠🔸莲藕搓左个波再去炸😃莲藕炸皮薄脆😊搭
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀

🔸前菜
从淡到浓🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香
炸过芋头外面上面铺了明太子酱😊
浓郁胡麻味黑胡麻豆腐口感轻烟韧😊

🔸刺身

🔸九洲目光鱼肉味浓甜😋厨师将头尾连皮炸到外脆内暖超好食🫠

🔸莲藕搓左个波再去炸😃莲藕炸皮薄脆😊搭配白合樱花虾捞埋海带wasabi 汁食落一啲都唔油腻😌

🍣手握寿司
🐟淡路岛冰库手钓池鱼口感弹牙鲜甜🥰
🐠粒子鱼😌以昆布盐及山椒叶提鲜😇唔使点酱油都够味🙌
🐟石门鲷油脂味重加入盐面头有炒过既杨葱👍
🐠熊本海池鱼☺️鱼身好滑味道香浓柚子胡椒酱
🐟喜之次经火炙后鱼肉鲜味更浓更突出与面头炸桥头丝好夹
🐠池鱼烧过鱼肝超浓味配柚子胡椒🤤

🐠长崎拖萝以紫菜包住芽冲及竹炭盐 wasabi😊够厚身好满足😍

🔸三重海胆杯甘香鲜甜又creamy🥰胆肉瓣块肥厚饱满😊份量好多一啲都唔孤寒😂

🔸碎拖萝包住葱及芝麻制成小卷🙌拖罗蓉好顺滑🙌食到呢度已经好饱😂

最后饮埋呢碗用赤、白、黄三种面豉及河蚬煲成热辣辣好浓厚既面豉汤暖胃👍以及甜品静冈蜜瓜甜度极高又多汁🥰

整体嚟讲从前菜到刺身🐟寿司,仲有割煮🍲每一道都食到师傅用心配搭😌淡路岛既杨葱真系好爽甜😊环境舒适☺️好适合几个朋友相聚或情侣来庆祝🥰下次要晚上来食下备长炭烤烧鲍鱼及牛肉先得🥰
  • 九洲目光鱼
  • 喜之次寿司