2020-08-28
黑山羊一向都好滋补,不过要喺香港食到正宗既黑山羊就有啲难度喇,好在朋友介绍观塘嘅云南啊老表黑山羊汤锅米线就食到正宗黑山羊喇😚😚羊肉大碗米线加鸡肉真系大大碗🤩份量无用置疑,作为镇店之宝既羊肉真系无得弹😊羊肉好香既羊膻味,而且味道系慢慢由羊肉深透出黎,肉质好松化,食落口好似溶左既感觉,加上羊味浓汤,好香甜,米线既软硬适中,比出面既米线更加好口感,而鸡肉系走地鸡黎,所以味道方面好有保证🥳牛腩汤锅米线加鸡肉比起羊肉唔会好失色,牛腩味道就偏向爆发性,一口食落去牛味即时由口腔爆发哂出黎,而汤方面一样系咁清甜,配合埋牛腩既浓味,个冲击系比较突出😜😜口水鸡亦都系用左鸡味浓郁既走地鸡,而且辣既程度拿捏得好,只会只有辣字,反而可以配合埋鸡既味道,令到味道更加丰富。自制猪手用高汤作为配塔,每一只猪手都唔会太肥,而且做到好淋身,食完猪手肉之后,再啜埋吸收左部分汤汁既猪骨,Yummy!腐乳通菜好新鲜呀,通菜既口感加上有少少辣同味道独特既腐乳,真系超级夹呀,赞喔😄😄