2024-07-26 239 浏览
得知呢度食巴基斯坦咖喱食到有半自助餐形式咁过瘾,随即展开《巴基的风5.0》!位于同「重庆大厦」差唔多style嘅「美丽都大厦」,一样系入到嚟唔似自己喺香港。夏热天时,舖头外面极度局热。。。 店内虽然装横朴素,胜在地方阔落舒服唔局促压迫。一坐低俾支水你。Menu一定要花时间睇,唔驶担心,老板超好service会亲自同你讲解menu。100%广东话OK。第一次嚟一定拣标准3碟咖喱自助餐。【 玉米餐汤 】一出场先嚟饮汤 + 食件甜品【 3 Dish Curry Buffet 】Set. DMain Course : Prawn Curry (L) + Moong Makhani (M) + Chicken Chana (R)〈咖喱小辣虾 | 绿牛油豆 | 咖喱鸡鹰咀豆〉最初几啖觉得中间𠮶碟最普通,但食到最后觉得最特别,碟虾都系有啲特别味道未食过。鹰嘴豆就正常。唯一唔惯嘅系佢啲Naan,真系太厚好滞。Roti就比较似Paratha唔似干式麦饼。今次只系refill咗一款咖喱,可以俾我拣另一款咖喱 → Chana Masala 好味✧睇落好似蚀桌咗,但其实已经饱到连饭都refill唔到喇。临尾再
夏热天时,舖头外面极度局热。。。

100%广东话OK。第一次嚟一定拣标准3碟咖喱自助餐

玉米餐汤
Buffet Set Soup

一出场先嚟饮汤 + 食件甜品

【 3 Dish Curry Buffet 】Set. D
〈咖喱小辣虾 | 绿牛油豆 | 咖喱鸡鹰咀豆〉
3 Dish Curry Buffet (Set D)

Chana Masala
睇落好似蚀桌咗,但其实已经饱到连饭都refill唔到喇。
临尾再跟杯热奶茶(non-masala) 中和下味蕾。
Mango Lassi

总括嚟讲呢set嘢有齐汤、前菜/甜品、沙律菜、咖喱、Naan & Roti、Basmati、Mango Lassi & Drink,算系完美地食尽巴基之味。🍛
(免加一)
____________
P.S. 我一条友孤独进食,老板就直头 sit down with me and chat ✦
我问咗佢一啲巴基嘅咖喱问题例如「KAHARI」,据说系唔用水煮嘅一种咖喱,不过都戴番个头盔先,就系始终唔同厨师有唔同嘅风格。
另外,对素未谋面嘅我都讲咗一啲佢自己嘅story俾我听,我好appreciate.
明白到之前几年的打击好影响生意,多得一位Foodie IG介绍得以business double up+
所以都好希望顾客多啲comment俾多啲人知。
as promised, 我写咗喇 ✔
I will come again !