2020-11-15 805 浏览
哩排香港人又开始兴返啲户外活动,行山啊 露营啊 等等。亦都有好人想比较轻松啲,选择左去个远足行下离岛咁。咁岩小编又属于比较懒嘅人,本身都系搭车去睇下大佛就打算回程走(晒一晒都见攰),但结果系比朋友半推半就嘅情况下呢就入左大澳行个圈。本住有得坐就唔行嘅宗旨呢,系游大澳嘅期间呢,就见到一个好有旧式灯笼装饰嘅地方,仲见到有人食野,哩个时候我就知机会黎啦飞云!!!!我马上开始扮死嗌攰,同行朋友都知我想点,就马上揾路去揾食。😏😏穿过一间间排屋行过一条桥后就哩到哩间 - 三盏灯茶室🏮🏮,系同老板倾谈下得知,原来哩间茶室系佢地嘅祖屋黎嘅,老板几兄弟姊妹都去晒外国生活,有时放假返黎,见到成长嘅机方受到蚁害老化,就决心重整哩间祖屋,并决定将佢地系大澳嘅故事分享比朋友听👪。故仔讲到咁上下啦,讲返野食先,因为茶室地方有限只能够供应到啲轻食,所以我地今次就叫左一个老板推荐嘅大澳鱼饼🥠,一个芝士蛋糕🥧,同埋咸柠檬梳打🥂。鱼饼食落几弹牙亦无鱼腥味,咸柠檬梳打先系最正,柠檬香味好出而且好解渴饮落感觉好清新,唔会好似咸柠7咁咸同咁重味。不过就略嫌蛋糕就普通啲,正常发挥。不过茶室嘅价钱就小贵,如果系五六点黎到睇夕阳嘅话

故仔讲到咁上下啦,讲返野食先,因为茶室地方有限只能够供应到啲轻食,所以我地今次就叫左一个老板推荐嘅大澳鱼饼🥠,一个芝士蛋糕🥧,同埋咸柠檬梳打🥂。鱼饼食落几弹牙亦无鱼腥味,咸柠檬梳打先系最正,柠檬香味好出而且好解渴饮落感觉好清新,唔会好似咸柠7咁咸同咁重味。不过就略嫌蛋糕就普通啲,正常发挥。不过茶室嘅价钱就小贵,如果系五六点黎到睇夕阳嘅话呢,就真系值回票价💞。
2020-11-07