2023-02-04
《📍捌壹壹食评介绍》by@ihungry.hk唔想返大陆食酸菜鱼?今日同小编同大家介绍一间位于旺角嘅人气酸菜鱼—捌壹壹🫣!捌壹壹特别自家制作无添加老坛酸菜去烹饪酸菜鱼,另外仲有提供唔同嘅四川菜及火锅,啱晒钟意食辣嘅朋友🔥!🔸『必食冷锅酸菜鱼 - $208』虽然叫冷锅酸菜鱼,但并非冻冰冰咁食酸菜鱼。其实冷锅嘅意思即系已经煮好,为咗令鱼质保持最嫩滑嘅状态,唔使再加热就食得咁解☺️!而酸菜鱼确实十分之滑,每旧都好大件又唔会散开,无骨食得够晒方便。而锅中亦加入大量爽口芽菜、金菇、莴笋及红薯粉等,每件食材都超挂汁,汤底酸辣程度亦都啱啱好,十分出色💯!🔸『夫妻肺片 - $68』▶️包括牛𦟌、牛脷、金钱肚夫妻肺片加入牛𦟌、牛脷、金钱肚,红油味劲香,麻中带少许辣味,而肉质非常柔软及挂汁,底层再加啲清爽青瓜丝去加强口感,超正🥰!但小编觉得呢个价钱份量就有点小,CP值唔高😥!🔸『芒果沙冰 - $48』食辣梗系要叫杯冻冰冰嘅嘢饮啦!呢杯芒果沙冰虽然并唔幼滑,能够饮得到大量细粒冰块,但芒果味就啱啱好🥭,冰凉爽感超啱解辣❄️!限时优惠‼️ 现时于Open Rice订座可享85折优惠,记得要早少少订位啊!🤪iHungry
🔸『必食冷锅酸菜鱼 - $208』
🔸『夫妻肺片 - $68』
▶️包括牛𦟌、牛脷、金钱肚
🔸『芒果沙冰 - $48』
🤪iHungry开心指数:7/10分