今次同友人一试艺人黄长兴法国餐厅💁🏻‍♂️,餐厅装修很简洁,配以云石枱及绿色椅子,灯光昏暗💡,提供客户一个舒适嘅享受晚餐时间📽。一开Menu见到呢一个餐单好吸引🤩,是黄长兴主理餐单,有5️⃣ courses $5️⃣9️⃣8️⃣/人:烟熏三文鱼厚切配柑橘莎莎🍣一块厚切烟烟熏三文鱼🐠,几厚身够份量,外皮微微烟熏,肉质鲜甜。配上特制柑橘果肉🍊,甜甜酸酸的,是整顿饭嘅开胃菜。香煎大虾🍤配秘制玛利汁这碟虾卖相好特别好有艺术感,有四只金黄色虾围住,连带一支支秘制马里汁🥫插上煎好了的虾身🦐常,连带食既时候吱上酱汁一齐食,玛莉汁系甜甜地酸酸地似茄汁,味道好过瘾。中间铺满了竹炭面包粒再加番茄🍅,你食完没有油腻嘅感觉香煎北海道带子配开心果焦糖炖蛋🍮我觉得呢味菜好有创意,上面系咸🙊食下面系甜🍩食但系口感差唔多可以一齐食。上面嘅北海道带子新鲜肥美,上面还铺上一粒粒的开心果碎🥜,一啖食落去嘅时候好有口感亦好香口。底下就会系我最钟意食既焦糖炖蛋布甸🍮,入口即溶,面层烧过嘅焦糖,同带子一啖食落口好有层次感🤭慢炖牛肋肉配牛肉原汁及薯蓉🐮牛肋肉方面我叫咗七成熟🐮,牛肋肉炆得好琳,脂肪分明,肉质嫩滑😻,加上牛肉原汁淋上面好鲜味🤤。如果你

烟熏三文鱼厚切配柑橘莎莎🍣

香煎大虾🍤配秘制玛利汁

香煎北海道带子配开心果焦糖炖蛋🍮

慢炖牛肋肉配牛肉原汁及薯蓉🐮
牛肋肉方面我叫咗七成熟🐮,牛肋肉炆得好琳,脂肪分明,肉质嫩滑😻,加上牛肉原汁淋上面好鲜味🤤。如果你认为牛肉系腻的话,仲有配菜红萝卜薯蓉粟米条,会有减腻的效果😚。

法式油浸鸭肶配伯爵茶酸车厘汁🦆
呢只油鸭髀一上枱,已经闻到香浓嘅鸭髀味🦆。鸭髀面头烧到脆⚡️,鸭肶里面有浓郁肉汁🤤,配上伯爵茶酸车厘汁,有一个协同效应,提升了鸭嘅味道🦆,平均番油腻感☺️。

冧酒焦糖香蕉🍌配雪糕
最后法式甜品确是我嘅最爱,冧酒焦糖香蕉🍌配云呢拿雪糕摆上热烫烫的铁板上🥘,一齐食融化在一起,入口即溶,回味无穷💁🏻‍♀️。