2018-03-20
放工同女朋友过到嚟黄埔,侥幸比我地揾到这一间日式西餐厅料理。这晚的整体享受非常好,决定将它选为我们二月的精选餐厅🌹😊位于黄埔9号水产市场,是尖沙咀的分店。以前我去尖沙咀食过一次甜品,已经有唔错嘅印象。今次同女朋友放工过嚟食正餐,谂住试吓佢嘅鳗鱼饭,怎知道揾到唔少惊喜🙀。餐厅装修优雅整洁,坐得好舒服,而且原来有唔少日本人都喺度帮衬。餐牌上花多眼乱,我们特别推介海藻乌冬、鳗鱼饭以及记得留肚食甜品✨。迷你三彩丼定食🍱($148)这个套餐有三样定食, 好啱胃口唔系太大嘅女仔👩🏻,可以试到唔同嘅食物。首先嘅系 「蒲烧鳗鱼饭」。鳗鱼饭 - 迷你三彩丼定食呢个鳗鱼饭虽然系迷你,但鳗鱼分量非常之足。鳗鱼表面用蒲烧汁,而且烤得有一层微脆面, 蒲烧汁嘅甜味只保留喺鳗鱼嘅表面,并没有渗透入去鱼肉入面,所以可以保留鱼嘅鲜味,唔会太甜。吞拿鱼肉碎饭 - 迷你三彩丼定食吞拿鱼生肉十分之碎,口味好棉,配上少量介辣豉油,鱼的油香恰当,整体十分清甜美味😋!海藻乌冬 - 迷你三彩丼定食海藻爽口,暖暖的乌冬烟韧,唔会太绵, 汤底唔会太浓,唔会影响海藻既味道。套餐有—小碟沙拉作前菜豚肉鸡软骨饺子🥟这个饺子十分特别,因为和平常
迷你三彩丼定食🍱($148)
鳗鱼饭 - 迷你三彩丼定食
吞拿鱼肉碎饭 - 迷你三彩丼定食
海藻乌冬 - 迷你三彩丼定食
套餐有—小碟沙拉作前菜
豚肉鸡软骨饺子🥟
这个饺子十分特别,因为和平常所以吃到的 饺子之分别是,采用鸡软骨,咬落去饺子皮松脆,豚肉和鸡软骨肉质很香,更有鸡软骨软骨的脆口感🤪, 点上柚子醋,更是美味!
宇治抹茶雪糕芭菲🍵($78)
第一道甜品,大人细佬都好钟意食,宇治抹茶雪糕芭菲🤗。
整个芭菲,有雪糕🍦、绿茶啫喱、蜂蜜麦皮脆底🍯等等,就咁睇已经流晒口水,但系我会将个介绍重点放喺抹茶雪糕。宇治抹茶雪糕,香软细滑,唔会好甜但有浓郁抹茶味。而且这里雪糕一定卫生好好,因为我肠胃非常敏感,食完雪糕每次都肚痛,但今次食晒之后都冇事,非常抵赞🤩!
草莓班戟🍓($88)
最后,第二道甜品,相信会俘虏无数少女。强烈建议如果到黄埔分店,一定要食!
记得我打开餐牌的甜品,我一眼就被那草莓班戟所吸引😵。据店员所描述 日本草莓🍓是采用阿波罗草莓,实物比图片上的更加吸引,在pancake淋上微暖的自制草莓酱,草莓酱不会太过甜,保留草莓的果香。在顶层放上一颗焦糖奶布丁🍮,微溶的布丁, 外面松软里面有少量流心。
班戟有两层,是用日本蛋,蛋香甚浓,每一啖都有敦厚松软嘅感觉🤤。这是烤焗出来的班戟,不会有煎班戟那种油腻感觉。已经好耐都冇食过咁优质嘅班戟。
宏 特制混合咖啡 ($30)
完美匹配所有的甜点,专门为餐厅的菜单设计。 苦涩降低了香港普通人的口味,同时保持了气味的青睐。
题外话/补充资料:
礼貌,善良,友善的服务员<3