2022-07-05
9 0后的味蕾.打工仔返工忙足全日,仲边有时间煲汤?!但系阿妈由细到大都话要饮多啲汤水滋补,点算好!😵💫.比我系K11 揾到间餐厅提供老火炖汤,而且真材实料,以为K11一定唔平?唔系㖞~呢间餐厅$128就叹到足料靓汤加埋多款特色饭点。.👉🏻冬瓜薏米瘦肉汤 去湿之选,汤水颜色一睇就知熬咗好多个钟,材料好充足,饮落去完全冇味精味,亦唔会咸。.👉🏻杞淮虫草花炖花胶汤滋补养颜 ,仲有杞子,味道微微酸酸地,有少少似药材汤嘅感觉,汤底够清,唔会好多油/好浊,虫草花同花胶满泻,抵!.👉🏻冰镇鲍鱼鲍鱼片爽口冰凉,用左微微花椒嘅味道去腌制,非常特别,帮到鲍鱼提鲜。.👉🏻炸虾饼 虾几爽口,但系略嫌面包湿左少少,不过整体都唔会太油腻,虾滑味道鲜。.👉🏻鲍汁花胶刺参捞饭名贵海味食材,花胶虽然薄身,但充满胶质,食完个口会有将住将住既口感,海参炆得好入味,微爽,食饭都食到咁矜贵🙊.👉🏻陈皮砵酒炖牛面颊选用珍珠米饭🍚,米饭保留月桂叶嘅香味,牛面肉蚊到好香、入味又够淋,落足心机。.虽然餐厅位于food court位置,但系对出已经有好多舒适嘅座位,而且K11出名装修靓,food court餐饮位置都好靓同舒适。总结
👉🏻冬瓜薏米瘦肉汤
👉🏻杞淮虫草花炖花胶汤
👉🏻冰镇鲍鱼
👉🏻炸虾饼
👉🏻鲍汁花胶刺参捞饭
👉🏻陈皮砵酒炖牛面颊
虽然餐厅位于food court位置,但系对出已经有好多舒适嘅座位,而且K11出名装修靓,food court餐饮位置都好靓同舒适。总结而言,我觉得系一间好有心机去处理中式食材既餐厅,食物质素同配搭可以媲美高级中式餐厅,咁嘅价钱买到健康食物,抵!