2021-03-16
正所谓雨雨风风花花叶叶;年年暮暮朝朝,都只为求红颜一笑,但要哄得女生们开心,又点可能净系靠把口呢?都系果句啦,行动最实际,无得去旅行咪自制旅行啰,系尖东就有一间花系文青茶室「SP Flower & Tea Room」每一个打卡位都充满花艺摆设,加上特大落地玻璃外墙,将日光尽收眼底,当然夜晚亦有唔同感觉,浪漫情调就少不免咖啦!👇📌Homemade Soup · Salad - ▪ Pan-Fried Duck Breast · Beetroot Salad · Honey Balsamic Vinegar - $138▫ 沙律基本上系我每次dinner必点,呢到沙律既选择都几多,拣左款新推出既「香草蜜饯·鸭胸·红菜头沙律」。平时红菜头我怕好腥,但呢个唔会,而且配搭蜂糖醋,酸酸甜甜份外好食;鸭胸亦唔会煎得太干身,口感到位。📌Savory Waffle · Pancake - ▪ Grilled Japanese Style · Eel Waffle - $142▫ 用上鳗鱼主题既「烤日式·鳗鱼窝夫」相当有惊喜,一定要赞既系个格仔waffle即叫即烘,所以影耐左相都唔会腍哂,入口仲索索声,松
但要哄得女生们开心,又点可能净系靠把口呢?都系果句啦,
加上特大落地玻璃外墙,将日光尽收眼底,当然夜晚
亦有唔同感觉,浪漫情调就少不免咖啦!👇
📌Homemade Soup · Salad -
香草蜜饯·鸭胸·红菜头沙律
但呢个唔会,而且配搭蜂糖醋,酸酸甜甜份外好食;
鸭胸亦唔会煎得太干身,口感到位。
📌Savory Waffle · Pancake -
烤日式·鳗鱼窝夫
waffle即叫即烘,所以影耐左相都唔会腍哂,入口仲索索声,松脆无比;
烤日式·鳗鱼窝夫
而鳗鱼亦要赞,肉质肥美,口感软滑得黎入口仲够哂弹牙;连埋伴随既素菜
沙律、意大利青瓜、蜜糖,整体非常丰富!
📌Risotto in · SP Style -
▪ Hokkaido Scallop Risotto · Butterfly Pea · Cream Sauce - $208
北海道带子·海洋蝶豆花·忌廉炖饭
▫ 试埋最新推出既「北海道带子·海洋蝶豆花·忌廉炖饭」,一食落带子
就知道系刺身级数高水准之作。两边煎得相当焦香,而中间肉质柔软,
北海道带子·海洋蝶豆花·忌廉炖饭
生熟程度岩岩好;而炖饭口感软腍,当中吸收哂忌廉既精华,
口感滑溜得黎又唔会太腻,唔错;加上有蝶豆花既点缀,卖相非常吸引。
📌Petite · Cake -
▪ Petite · Kyoto - $48
抹茶·柑桔蛋糕
▫ 当然要试埋招牌Petite Cake之一既「抹茶·柑桔」啦,入口外层食到
抹茶·柑桔蛋糕
浓郁既抹茶香;而里面既柑桔酸酸地中和返甜腻感,几特别。
抹茶·柑桔蛋糕
而加仲做紧买五送一,送礼一流!
📌Tea · Poetry -
▪ Self · Love - $58
玫瑰菊花蜜·树茶
▫ 花茶方面我建议可以一试「玫瑰菊花蜜·树茶」,就咁闻落带有阵阵既清香,
菊花同玫瑰既味道分别都够突出;饮落有种放松减压既功效,呢晚都特别好训呀。
玫瑰菊花蜜·树茶