2018-08-19
餐厅名叫Soul 9+,谂左好耐都未参透到个名既由来...因为一个约左好耐终于约到既聚会,少有星期四晚食饭会过海!今晚友人A带路去左北角!如果大家都系少踏足北角既朋友而又谂紧北角有咩好去处,真系要去探索下呢条小巷 — 锦屏街! 北角站B4出口,一出望两点钟位置,就系佢!好惊喜,小巷系向上延伸的,所有餐厅都系开喺街(向上行)既右边,全部餐厅都系小店,目测有日本餐厅,西餐厅,咖啡店等等等等...特别之处既密度低,好宁静,几乎每间餐厅都有户外area,识拣一家拣秋天去坐户外!今晚既目的地小妹食完觉得系属fusion 菜既小餐厅,两个人开左一支红酒,一个沙律,一个前菜,所以呢次个食评并无涵盖主菜部分。和风八爪鱼沙律(因全名太长,唔尽记得):沙律菜、配料同八爪鱼半刺身好新鲜,和风汁甜甜地夏天食好开胃,无耐和风汁唔够厚身,捞埋沙律菜同八爪鱼之后既味道唔算好夹。整体泥讲,材料新鲜搭够。前菜系烟鸭胸配墨西哥薄饼。呢道fusion菜灵感应泥自片皮鸭,用烟鸭胸代替鸭皮,墨西哥薄饼取代中国式薄饼皮,拌菜继续选用番大葱丝同青瓜,酱汁则拣番同鸭胸好friend 既果酱同自家制麻酱(小妹嗜甜,所以较爱前者)。呢道
和风八爪鱼沙律(因全名太长,唔尽记得):
整体泥讲,材料新鲜搭够。
前菜系烟鸭胸配墨西哥薄饼。
呢道fusion 菜式无传统片皮鸭咁油腻,鸭胸配果酱味道清新,大葱青瓜同果酱则唔算太夹。
女士三五知己如果唔想叫扒类怕太heavy 但又中意食肉,可以试下呢味!
后记:出街食饭有时好怕餐厅赶住要你交枱,当晚小妹同友人七点松d到餐厅,坐到十点几 waitress 先慢慢走过泥话要埋单先,但可继续倾。