2019-02-18
星期日咁啱过左上环,见到呢间妈咪鸡蛋仔都几多人排队下,紧系上去下凑热闹啦!身为香港人紧系食过鸡蛋仔啦!最怀念以前推车仔档嘅鸡蛋仔,炭火烧外脆内软,同小食档𠮶啲预整嘅真系冇得比!返嚟正题先!唔知系咪我脱节太耐,呢间妈咪鸡蛋竟然有超多只味!好多都未见过好新颖!有栗子味、粒粒朱古力味、香蕉味、抺茶红豆味呢啲都好正路,但竟然仲有芝士味、麻辣肉松味、黄金鸡蛋仔(咸蛋黄)同紫菜肉松味呢种咸味嘅鸡蛋仔!老实讲我一见到呢几只味真系喺心入面谂「唔系呀嘛......」真系打破左我一贯对鸡蛋仔嘅睇法,咸食真系OK咩?但眼见咁多人排队就一于抱住勇者心态去挑战一下!见到咸味嘅话黄金鸡蛋仔同芝士味比较多人拣,但我最后都系选择左紫菜肉松味,我怕黄金鸡蛋仔会太腻,所以紫菜肉松味应该系会比较易啲接受。紫菜肉松味三十蚊一份,都尚可接受,因为真系即叫即整,所以都要十五分钟倒,冇计!为左食好野系要负出小小时间。热辣辣拎上手就知系值得嘅,因为拎上手就感觉到一定系脆卜卜嘅!香喷喷卖相一啲都唔差,我冇谂过块紫菜系喺鸡蛋仔中间啲分间到。咬落去第一啖,哗!真系好好味,虽然唔系好食到食神MODE家燕妈妈咁,但可能因为我抱住勇者心态嘅关系
见到咸味嘅话黄金鸡蛋仔同芝士味比较多人拣,但我最后都系选择左紫菜肉松味,我怕黄金鸡蛋仔会太腻,所以紫菜肉松味应该系会比较易啲接受。紫菜肉松味三十蚊一份,都尚可接受,因为真系即叫即整,所以都要十五分钟倒,冇计!为左食好野系要负出小小时间。热辣辣拎上手就知系值得嘅,因为拎上手就感觉到一定系脆卜卜嘅!香喷喷卖相一啲都唔差,我冇谂过块紫菜系喺鸡蛋仔中间啲分间到。咬落去第一啖,哗!真系好好味,虽然唔系好食到食神MODE家燕妈妈咁,但可能因为我抱住勇者心态嘅关系,咸味嘅鸡蛋仔真系超出我预想!外脆内软唔在讲,因为呢啲应该系鸡蛋仔基本条件,但紫菜肉松味同鸡蛋仔真系几夹,而紫菜同鸡蛋仔两种唔同嘅脆法放埋一齐真系几特别!企定定食晒先走,满足!下次一定会试埋其他味!