2020-12-28 3180 浏览
是日由于同亲戚有交收,所以,沿青山道由深水埗行到去长沙湾一头,并且,顺住路揾食。原本都打算揾间茶记或快餐店搞掂,因为得一支公,可以简单啲,但经过「佳记美食」铺面,见好多人排队,睇睇究竟,一个字:「平」!点平法?两𩠌饭,包例汤或啡茶,只收$32,每额外加一款𩠌就+$8,另外拣蒸鱼亦需加钱。唔少街坊嚟食两𩠌饭,或者买净𩠌攞走。而𩠌菜嘅选择非常多,全部放晒晌门口橱窗后,目测大概有成廿款,不少见惯见熟嘅小炒菜式。店内环境就好街坊,简单装修,似饭堂咁。好多枱都隔住块大胶板,防疫方面就喺咁多,所以,有唔少一个人嚟嘅客就喜欢拣啲面壁位,此外,啲客都好自动自觉隔开坐,尽量都唔会坐埋一齐。由排队,嗌咩𩠌,要汤定嘢饮,到俾钱都一条龙晌柜枱顺住落。餐具放晒晌枱面,而热水、厕纸晌出面,总之就一切都自己顾自己,零招呼。生炒骨、椒盐猪扒饭+热奶茶 $32由于得我一个,完全唔使就老婆,所以,拣两款都喺肉,仲喺浓味系列,师傅仔真喺唔手紧,饭多,𩠌亦多,更可以讲𩠌多个啲饭,我见啲人大食嘅仲可以加饭添。老实讲,呢类大制作,就唔好抱太大期望,再者,包埋嘢饮,只收你32蚊,就唔好要求太多喇,总之生炒骨做到酸酸甜甜(粉浆少少厚
生炒骨、椒盐猪扒饭+热奶茶 $32

生炒骨、椒盐猪扒饭+热奶茶
老实讲,呢类大制作,就唔好抱太大期望,再者,包埋嘢饮,只收你32蚊,就唔好要求太多喇,总之生炒骨做到酸酸甜甜(粉浆少少厚),椒盐猪扒咸香惹味(有点油),撑得饱饱都收货啦
。不过,好老实,杯奶茶就真喺无乜茶味,得个样而已
椒盐猪扒
生炒骨
摆到明,呢类街坊店主要就喺靠薄利多销,质素唔会喺卖点,纯粹平平哋等大家有饭开,可以喺唔少打工仔、基层嘅开饭救星。