2022-03-20 2139 浏览
又喺疫情下嘅外卖系列,今晚少有地过到嚟黄大仙区,所以,临离开就睇睇有咩好选择。就晌地铁上盖嘅黄大仙中心,行咗一转,有好多餐厅都想试,最后睇啱呢一家「Cityfresh Bistro」,啲嘢食定价唔贵,所以,买啲外卖当晚餐。黄大仙都喺个人流密集嘅地区,不过,呢排疫情持续高企,个市比较静,除返放工,啲人出嚟就喺买外卖。其实,间餐厅装修得几精致,湖水绿衬白,有份小清新嘅感觉,堂食用餐应该感觉好唔错,可惜就禁咗晚市。晌门口已经展示咗好多餐牌,真喺估唔到款式咁包罗万有,唔喺普通一家西餐厅咁简单,以地区而言,中、西、日、韩、星马、意大利、美国菜、德国菜……都有,而以菜式而言,沙律、全日早餐、焗饭、薄饼、乳酪咖喱、意大利饭面、主菜、扒类、叻沙、汉堡、牛角酥、小食、甜品……一应俱全,非常多元化,定价亦亲民,绝对有条件成为街坊饭堂。此外,亦有多款中式小炒嘅家常便饭套餐,款款卖$68,配珍珠白饭及热饮,晌等候期间,亦确喺有唔少人帮衬。当然,除小炒,仲有多款是日精选及豪少少嘅行政套餐,第时方便堂食嘅话,都真喺想试试呢一款行政套餐。顺带一提,餐厅仲兼零售埋件装蛋糕及面包,晌收银柜旁就见到冻柜内仲有多款件装蛋糕
,堂食用餐应该感觉好唔错,可惜就禁咗晚市。
顺带一提,餐厅仲兼零售埋件装蛋糕及面包,晌收银柜旁就见到冻柜内仲有多款件装蛋糕,而对开另一边嘅面包架就仍有数款都包。
最后,买咗一客焗饭及一个薄饭,每款都包饮品,仲可以加钱配其他特饮,以及配埋是日餐汤及沙律,而外卖仲有俾个9折你。包装方面做得好整齐
,啲嘢食唔会侧嚟侧去,饮品更绝不会好易倒泻晒。
意式蕃茄焗鸡扒饭 $65

焗猪食得多,都想改改试焗鸡扒饭,未打开焗盒,从透明胶盖已睇到个卖相非常之得,满满嘅芝士焗到金黄焦香,而拎到返屋企仲喺热焫焫。啲鸡扒煎得好香口,啲鸡肉又滑,面头嘅意式蕃茄浓郁酸活,捞匀啲饭食真喺一流
,而个饭底几特别,因为一般炒饭底已好好,佢哋仲加咗唔少蔬菜落去炒,如椰菜花、翠玉瓜,健康好食。
烟三文鱼牛油果酱薄饼 $88

我哋都好似好耐无食薄饼,而睇见呢一款有烟三文鱼同牛油果嘅组合,一来啱晒老婆,二来又喺店家嘅推介菜式,所以,就试试佢。打开真喺好有惊喜,批面堆得满满食材,仲唔单喺得烟三文鱼同牛油果,仲加入好多野菌同木鱼碎,味道更丰富,烟三文鱼睇得出喺后加,即喺无焗过,所以,保持幼滑并富油香
;,而且,初时睇菜名会以为得薄薄一层牛油果酱,点知有唔少牛油果粒粒,再加埋丰厚嘅水牛芝士,真喺好食又有惊喜
热咖啡、低糖绿茶

餐饮就无特别加钱转咩特饮,都喺拣番啲基本,不过,咖啡饮得出喺啲即磨咖啡嘅货色,相信啲豆都喺靓嘢,出嚟嘅咖啡好醇香;而低糖绿茶亦唔错,果真喺少甜,茶味亦颇芳香。
热咖啡、低糖绿茶
由于个薄饼好真材实料,份量十足,所以,食剩半个留番第二朝早餐,翻热食番,一样滋味。整体两款食物都好有水准,而且,个薄饼确喺平靓正,下次再嚟,反而想嚟食下午茶,见佢晌橱窗贴出咗有一款葱花咸牛肉炒蛋菠萝包,喺小弟最感兴趣嘅选择。
15 分钟 (外卖自取)