2023-05-16
同老婆参加完一个聚会,完咗就啱啱喺晚饭时段,所以,行几分钟过到嚟「KCC」呢一间台式小店「大公鸡」食返个台式晚餐。因为好多年前都曾经到访过,印象中啲嘢啱食之余,价钱又亲民。咪睇佢门面细细,里面其实环境几大,目测估计都有超过50个位。装修简约,地方企理,一边有落地大玻璃对住街景,虽然喺马路景,但感觉会更开扬。而另一边有啲卡位,喺非常之阔落好坐。唔好见个餐牌大大只字写住精选午餐,其实全日供应架。摊开去,两大版睇晒,分别有台式饭类、汤饭、面食、捞面、手工水饺、小吃及多种台风特饮,另外仲有两张滋润嘅特色饮品餐牌,所有嘢食定价都好相宜,睇番上次食评,啲价无咩点加过,又无加一。五香豆干配卤水蛋 $25呢一款喺颇为经典嘅台式卤水小食,啲豆干好有豆味,口感挺实,却好软身;至于啲卤蛋同样入晒味,啲卤水汁好醇和芳香,心谂,就咁用嚟捞饭食都觉得正呀!香炸饺子 $25讲到明一客有6只,啲饺子炸得香口,外层脆脆哋,唔油腻,咬开啲皮够薄,肉馅好松化,最好喺唔多肥肉,啱老婆食,沾上少少醋汁,更有去腻之感。安平蚵仔肉碎汤饭 $55老婆本身就几钟意食蚵仔,清清哋嘅汤饭亦好啱佢口味,所以,呢个汤饭就合晒佢心水。啲蚵仔确喺
讲到明一客有6只,啲饺子炸得香口,外层脆脆哋,唔油腻,咬开啲皮够薄,肉馅好松化,最好喺唔多肥肉,啱老婆食,沾上少少醋汁,更有去腻之感。 安平蚵仔肉碎汤饭 $55
老婆本身就几钟意食蚵仔,清清哋嘅汤饭亦好啱佢口味,所以,呢个汤饭就合晒佢心水。啲蚵仔确喺几大粒,富鲜味,伴以肉碎粒、胜瓜粒,味道已好唔错,加上个汤清甜唔会好「寡」,饭粒分明,初夏食吓汤饭,湿湿哋,不知几好。
心多多就梗喺拣四宝啦,有齐鸡中翼、牛筋、牛腩、大肠,啲𩠌料铺满面,份量十足,而且,卤得入味,牛筋腍滑,牛腩松化,牛肠唔膻,制作有心机;而个汤底甚具肉香,浓而不浊,饮咗大半碗都无口渴嘅问题,手工面喺粗身嘅关庙面,耐浸具咬口,全喺诚意之作。
台式饮品一向都颇有特色,简简单单要杯珍珠奶茶,奶茶做出基本水准,茶底都几香,入口都几醇厚,珍珠口感亦够晒烟韧,最欣赏喺大大杯得嚟唔会加到成杯都喺冰嘛。 蜂蜜百香果茶 +$6
老婆就拣热饮,佢一向都几钟意百香果份酸甜果香,加埋蜂蜜,捞一捞,有唔少百香果籽,加上餐牌都写明不含香精、人造糖及色素,𠮶阵果香几清脱,酸酸甜甜,确喺好饮。 今次再访「大公鸡」,唔止价钱无乜点加,食物嘅质素亦都保持到,师傅嘅功力不减,招呼亦好唔错,真喺无再嚟错。