2021-03-11
细佬生日,例牌约埋一齐食餐饭简单庆祝一下,旧年就因疫情无搞过,今年都谂住搞唔成,但最近除恢复番晚市有堂食外,仲可以4人一枱,所以,先决定约出嚟。其实,跟一众老友嘅饭局基本上成年都无搞过,平时唔喺同老婆,就喺一支公,或者三几个相熟嘅行山友行完山快闪一餐下午茶而已。呢晚,就约咗晌青衣城嘅「南小馆」,我同老婆就顺道晌UA睇场公余场(后记:估唔到就喺同UA嘅告别之约,我手上仲有几张戏票换领券呀)。 「南小馆」无得订枱,所以,细佬妹提早到场揿飞攞位,不过,就算星期六晚饭市高峰时段,由于疫情持续,都未有爆场。咪睇门口好似好多人,其实,不少喺等外卖。之但喺,目测都有八乘几满,而餐厅装修简约,一室以白色为主调。点菜纸亦喺等于餐牌,有咩选择就晌晒点菜纸度,大致叫分为10类,小弟就唔嘥时间抄多次出嚟,扫描张点菜纸俾大家参考吓。点菜纸都有写明,茶水就$6位,餐前小碟$9碟(1-4人),当然要收埋加一啦。 餐前小碟 $9晌大家仲研究紧想食咩之时,就边食啲小食边谂,小食喺咸脆花生同香辣菜脯,前者咸香清脆,后者就爽脆惹味。 南小馆四小拼 $80冷盘小食有成十多款,嗌四小拼就最划算,晌指定7款冷盘中拣4款,样样少
冷盘小食有成十多款,嗌四小拼就最划算,晌指定7款冷盘中拣4款,样样少少,可以一次过试到多少少嘢。有部份已经无货,最终我哋拣咗四喜烤麸、秋葵木耳、糖醋排骨及花雕白鸡,睇落份量唔少㖞。烤麸喺个人最钟意食,软腍有种麦香,木耳就爽爽脆脆,排骨就松化香浓,醉鸡则清爽有酒香,肉质非常嫩滑。
南小馆四小拼
一客有5个,外观望落啲皮就唔喺好薄,折位亦喺好厚吓,咬落外皮确喺有啲厚,令到口感差咗少少;还好喺啲肉馅松化,够多肉汁,整体叫做还可以。
萝卜丝酥饼最紧要喺即叫即做,入口热辣辣先好食。外观就几对办,入口层外皮都颇酥香松化,亦唔会有油腻感,里面填满萝卜丝,丝丝清甜,几好食。
本来想点生煎包,但已经话卖晒,退二求其次,就要咗一客窝贴。锅贴煎得个底焦香脆口,饺皮有咬口,馅肉鲜味爆汁,有水汁㖞。
都好耐无食过炸银丝卷喇,啲银丝卷炸得金黄,一咬皮脆甘香,内里好软绵绵,沾少少炼奶,都已经好唔错。
卖相平实,浓油赤酱个皮,亦喺一贯上海菜风格。啲鸡丁都嫩滑,浓香惹味,伴饭就最一流,不过,啲腰果唔脆㖞,大大扣分!
本来喺想叫腐皮小菠菜,点知又无,改嗌呢碟米汤时蔬,时蔬喺啲菜苗,都几嫩口,而底下喺啲米汤,清清哋够健康,又平衡番啲肉类菜式。
比起点菜纸,啲炒面出奇地好红吓,唔知加入咩元素,会唔会喺红菜头汁呢?总之,食落唔会有咩特别嘅味道,虽然「整色整水」,但只喺加啲肉丝、菇菌炒埋一碟,都仲喺好「家常」。
样子做得的骰又像真,够晒可爱,南瓜团外皮软绵烟糯,却又唔黏牙,淡淡南瓜味,衬晒内里清甜啲红豆沙馅。
细沙南瓜团
拉糕做得精致可人,仲唔手紧倒咗唔少桂花蜜糖,所以,入口桂花嘅香气好突出,带点甜蜜滋润,齿颊留香,而拉糕本身口感烟韧,同样喺唔黏牙,好食。
桂花蜜拉糕