2020-02-23
我相信每个女生最梦寐以求既一刻,就系收到自己最爱既人系最浪漫既时刻献上一束最靓既玫瑰,真系羡煞旁人呀。无错啦!我呢D单身狗系永远都唔会明,不过好彩我仲有对我不离不弃既左手陪伴我,真系倍感安慰。为左要体验一下幸福既感觉,今日就黎到湾仔呢间「Gary Kwok Flowers & Café」以花店慢慢扩展成为Café。铺头内主要以花既主题为装饰,基本度度都系打卡位,钟意影相既朋友点可能错过呀!👇📌Cake -▪ Ring Cake - $32▫ 估唔到呢到新出左一款以时间见证,欧洲最出名既蛋糕之王「年轮蛋糕」,切面上见到一圈圈既特别效果。而食落系由餐厅自家制既strawberry jam配合云呢拿cream,所以份外香甜,口感结实,系超好食,我劲钟意呢个!▪ Sweet Dream - $48▫ 能够杀死任何少女心既蛋糕非呢个「红莓乳酪幕斯蛋糕」,能够成为打卡大热当然有原因啦。以云层形状彷效出黎,卖相相当精致。其实佢外层系将棉花糖融化之后变成一种涂层,而里面其实系greek yogurt配合raspberry jam结合既mousse cake,食起上黎甜甜地又食到raspberr
📌Cake -
▪ Ring Cake - $32
▪ Sweet Dream - $48
配合raspberry jam结合既mousse cake,食起上黎甜甜地又食到raspberry既果香,就算系男仔都一样无法抗拒呀!
📌Toast - $40 (2pcs)
▪ Crab & Avocado Grilled Cheese
▪ Grilled Salmon Mushroom w/ Cheese
▫ 餐厅另一主打最热门既招牌菜「蟹肉牛油果多士」, 蟹系用左日本岩手县出产,肉质鲜甜爽口。
加埋轻烧过既芝士一齐食,特别惹味;而新出既「汁烧三文鱼蘑菇多士 」亦都唔弱,每啖都食到香浓既蘑菇味。
两款多士都有一种日式风格,贴切返品牌想带出黎果种清新、优雅既感觉。
📌Signature Coffee -
▪ One Good Minute - $46 (H)
▪ Osmanthus Honey Latte - $46 (H)
▫ 佢地既咖啡都系以特别既成份调配出黎,同出面既coffee shop有少少唔同,例如「One Good Minute Coffee」
就配合返品牌本身惜「花」既形象,用上玫瑰花加埋薰衣草糖浆融合espresso既底,做到个花香味好出;
而另外「Osmanthus Honey Latte」就用左桂花特有既花香,以蜜糖代替糖浆,两者有不谋而合既效果,
饮落清新得黎又不失咖啡应有既香味,呢个抵赞!