毕竟处世做人咁多年,放空既时间都会思考一下人生既奥秘。当一粒米可以养到百样人,我又可以为呢个社会做D咩? 有权利就有义务,有能力就有责任。命运呢样野的确可以掌握,靠自己唔洗求神,今日我就交托我既命运系我最爱既铁板烧之店,位于中环既「Kura Teppanyaki · Bar」,就知我对佢地好有信心,今次二访试下佢地新推出既brunch menu,呢个选择系绝对正确!👇📌Premium Brunch Six Course - $980/two ▪ Seasonal · Sashimi Platter -▫ 第一道要大赞既系「季节 · 刺身拼盘」,精致有心思既摆盘已经相当抢眼。中间既「拖罗」入口即融,油香十足,带少少咬口,唔错;隔离既「北海道活帆立贝 · 烟薰盐」食落爽脆,同平时既带子有少少唔同,清甜得黎带多一份咸香;当然唔少得最后「海深池鱼 · 无花果 · 红酒醋」,本身池鱼食落肉质爽厚甜润,滋味无穷;加埋无花果一齐食,有种份外既清甜!▪ Caesar Salad · Soft-boiled Egg -▫ 铁板烧一向都比较油腻,想清清地平衡下味蕾,可以试下呢个「温泉蛋 · 凯萨沙律」。烟

brunch menu,呢个选择系绝对正确!👇

80/two
Seasonal · Sashimi Platter -
中间既「拖罗」入口即融,油香十足,带少少咬口,唔错;

烟肉炒得好烟靭,有咬口;而温泉蛋较既温度岩岩好,吉开仲有流心蛋汁,呢点抵赞;

沙律菜新鲜得黎仲有啖啖芝士,香口又健康!

Boston Lobster · Teppanyaki -

▫ 最期待既主菜「波士顿龙虾 · 铁板烧」终于杀到,呢道菜用左牛油蒜香做成,

离远闻都闻到香。而每啖龙虾肉食落非常鲜甜,再加上龙虾膏调制既酱汁,

香浓得黎又唔会太腻,相当好食!

Fried Beef Tenderloin · Garlic -

▫ 另一炒物「蒜片 · 炒牛柳」亦唔输蚀,入口一路咬一路散播油份,
加上香蒜片提升成个牛柳既层次,份外惹味。而牛柳食落软腍入味,肉汁丰富,

又唔会太干身,显得大厨既功架十足!

Assorted Vegetable · Teppanyaki -

▫ 加左海量木鱼花既「鉄板 · 炒野菜」,黎到既时侯有强烈既动感,

加上爽口既椰菜,每一啖相当清新又惹味。

Fried Rice · Sea Urchin & Crabmeat -

▫ 一秒爱上既「海胆蟹肉 · 炒饭」,大大旧海胆盖住个蟹肉炒饭,

净系呢个卖相都引死人。而食落蟹肉鲜甜,加上连埋炒过既饭式,

有咬口得黎又有焦香,唔错;配搭金黄光泽既海胆,加强口感,好食到不得了!

三芳菊 · 疫病退散 -

▫ 呢枝sake套餐包埋既,仲有4-5款选择比你拣,今次我地拣左呢枝「三芳菊」,
樽上有两只怪物,系日本相传既见到佢地,d病都会好返既,而最有意思系呢枝酒系
为左今年既疫情而设,好特别。而入口甜甜地,反而无我想像中咁呛咁dry,
就算女士们都会觉得好易入口。
2020-09-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 季节 · 刺身拼盘
  • 温泉蛋 · 凯萨沙律