2021-12-30 639 浏览
同屋企人参加本地团振兴经济,可以去流浮山影下相睇下靓景🌊同埋认识本地海鲜养殖业,不过团餐就唔包海鲜大餐,而系返去朗屏果边食围头菜。第一次过黎呢边,原来系栋工业大厦入边🏤类似酒楼咁既食堂,相信以前都做好多团餐。楼下就系寿桃牌既特卖场,食完可以落去扫返转货。 .同场仲有d学生食紧几围🧏‍♂️估唔到而家学校课外活动都会包埋咁样一餐,用餐范围同酒楼差唔多,有个职员不断推销罐头鲍鱼同埋叫我地开酒。因为系围餐所以入好座后就好快上齐5道小菜🧭虽然除咗烧鹅外都系用黑色兜装住就算,感觉似食员工餐多d,仲有一大盆白饭任装。 🦐陈皮豆豉虾第一味就食呢款炒虾,系几惹味既豆豉,不过食多几啖就觉得太咸,扒几啖饭先送得掂,陈皮就好似失咗踪咁。 🍄花菇扒时蔬唯一既蔬菜🥬用生菜几吸油不过冇咁有营养,而且勾茨到唔汤唔水咁,好彩花菇尚算焖得够软唔难咬。 🦢至尊烧鹅今餐既重头戏就系呢只炭烧烧鹅,上台鹅香已经好劲,皮脆多膏的确唔错🪵不过就冇咩炭味,食多几件会觉得好滞。 🐷围村炆腩肉腩肉够哂软烂易食,下面垫底有酸菜同木耳,多咗爽口同解腻作用。 🐔围头五味鸡正路系用花椒、八角、桂皮、桔皮及草果,将五味材料入袋,再加头抽和冰糖,以慢火

🦐陈皮豆豉虾

至尊烧鹅

🐷围村炆腩肉

围村炆腩肉

🐔围头五味鸡
正路系用花椒、八角、桂皮、桔皮及草果,将五味材料入袋,再加头抽和冰糖,以慢火滚至出味后浸鸡,呢只就比较唔突出,碎骨几多食得有d唔舒服。

围头五味鸡

2021-12-15