2020-10-29 1949 浏览
呢晚又喺老婆上堂嘅日子,无饭开,唔想又快餐店,想试吓啲新餐厅,听朋友讲晌「厚福街」有家小店新开,卖台湾嘢,都有啲质素,所以,是夜就晌呢一家「台坊」揾食。餐厅就位处「加拿芬道」同「厚福街」交界,即喺以前「许留山」个铺位。餐厅装修简约,讲得喺小店,地方唔会大,一眼望入去,左右两排单边位,一共10个位咁多,所以,餐厅另一主要收入来源就喺卖外卖,用餐期间,确喺见唔少人嗌外卖。 虽然店铺细细咋,但卖嘅食物款式都唔少,如台式小食、台式蛋饼、冷面、饭品、牛肉面及饮品,而小食及饮品都可以以优惠价加配。枱上放有辣椒酱及餐具,餐具都喺放晌木盒内,较开放式摆晌枱上卫生,不过,都喺要自行清洗或消毒一下好啲。黑糖仙草冻加珍珠 +$15故此,小弟就加配一杯「黑糖仙草冻」再搭多份珍珠,先饮一啖,茶底不俗,入口芳香,慢慢渗出黑糖嘅清甜,而晌奶茶内浮浮沉沉嘅仙草及珍珠,前者口感滑溜溜,后者烟韧有咬口,令整体多添趣味。盐酥鸡冷面拌胡麻酱 $57平常晌台湾铺食牛肉就多,所以,今回改改食冷面,一来天气仲有啲热,二来好想食盐酥鸡,配冷面小弟就觉得最好不过。面条以台式便当嘅竹纸盒装住,感觉既环保,又有台式风味。初时,以为就咁配盐
黑糖仙草冻加珍珠 +$15

黑糖仙草冻加珍珠
盐酥鸡冷面拌胡麻酱 $57

盐酥鸡冷面拌胡麻酱
初时,以为就咁配盐酥鸡并淋上胡麻酱,原来仲有啲青瓜丝同蟹柳丝,所以,将啲面条捞匀去,入口唔止阵阵凉爽,更多添一重口感
,再者,啲胡麻酱又香,面条够韧劲。
盐酥鸡冷面拌胡麻酱
至于啲盐酥鸡呢?唔错啱,食落外层甘香松脆,又唔油腻,而肉质亦颇为嫩滑、入味,带微微咸香。其实净食盐酥鸡,配珍珠奶茶都够爽
盐酥鸡冷面拌胡麻酱
由于店家地方细,都唔好意思坐太耐阻人做生意,所以,今餐一支公用餐,加上食冷面,15分钟内搞掂,其实同平时去食快餐店差唔多,哈哈!
黑糖仙草冻加珍珠