2024-05-21
味蕾呢种感觉就好似若隐若现,一时有一时无,好吊瘾,不过味蕾呢样野想揾得返,又唔系咁难既,唔见左既野,咪系唔见左既地方咪揾得返啰,系我记忆之中,中环大馆呢间「Pazta」比我揾返系遗忘左好耐既地道意大利风味,👇🏻📌Pazta Flight Business Class 5 Course Menu - $398/Head ▪️ Appetizer · Platter - ▫️「Tris di crossing misting」前菜拼盘包括呢个「3款意大利多士」,包括mushroom、olives、chicken liver,我最钟意鸡肝,口感特别滑溜。▫️「Caprese」第二道「蕃茄水牛芝士鲜罗勒沙律」面头水牛芝士配上底部原块蕃茄,一啖过够哂refreshing。▫️「Prosciutto di parma e mostarda di melons」呢个「18个月巴马火腿配蜜瓜酱及沙律」配上Prosecco,甘香油香,同时享受bubble既快感,正!▫️「Pizzette al tomato sauce and cheese」亦姐系「蕃茄芝士迷你酥皮薄饼」,面头蕃茄芝士配上底部pizza仔,脆口得
不过味蕾呢样野想揾得返,又唔系咁难既,唔见左既野,
咪系唔见左既地方咪揾得返啰,系我记忆之中,中环大馆呢间
「Pazta」比我揾返系遗忘左好耐既地道意大利风味,👇🏻
▪️ Appetizer · Platter -
配上底部原块蕃茄,一啖过够哂refreshing。
面头蕃茄芝士配上底部pizza仔,脆口得黎带点浓郁香味,一啖过过足口瘾。
▫️「Tris di Florida di zucca」其实系「三款芝士酿翠玉瓜花」,当中包括
mozzarella cheese、anchovy、Gorgonzola cheese捞埋系翠玉瓜,再经油炸,相当惹味。
▫️「Frittatina al black tartufo」而呢个「黑松露奄列」,
面头既黑松露非常香口,加埋底部既奄列毫无违和感,好食。
▫️「Bocconcini di melanzane」跟住就系「香脆茄子球」,
炸过既茄子,特别松化,但完全无油腻感,我劲好钟意。
▪️ Duck fettuccine · Lemon · Tomatoes Herb -
▫️ 跟住就系三道意粉出场,第一道来自威尼托既「白酒柠香野鸭阔条蛋面」,
蛋面够哂爽弹,加左柠香,就算食哂成碟都唔会太油腻,鸭肉亦够腍滑,唔错。
▪️ Chianina · Pulled Beef · Pappardelle -
▫️ 第二道来自托斯卡纳既「慢煮奇亚那亚牛阔蛋面」,意大利独有既大白牦牛肉,
入口几乎无乜脂肪,好有咬口,加埋全蛋阔条面,特别滋味。
▪️ Calabria · Spaghetti with spicy nduja · Burrata basil -
▫️ 最后一道「意式辣肉肠水牛芝士蕃茄意粉」来自卡拉布里亚地区,
辣肉肠果份惹味感系非常独特,加埋水牛芝士非常夹,
同样套餐附送既Prosecco绝对系一流。
▪️ Torta tenerina con due gelati -
▫️ 最后甜品呢个「暖朱古力蛋糕配朱古力及云呢拿意式雪糕」
非常有惊喜,朱古力蛋糕外脆内软,旁边gelato入口即溶,
两款味道唔会太甜岩岩好,成个set性价比相当高!