2023-10-06
母亲大寿,想找一家体面既酒家,亲友识人,推荐呢间广州甚有名气与历史、主打传统粤菜既大同私房菜,因为会所只有两围圆桌,所以预约是必须的入面布置华贵,靛蓝为主色,一洗平时酒家惯性红红白白既俗气房间满布艺术画作第一道:燕窝鹧鸪粥呢样系传统手工菜,传统做法系将参薯/木薯搅成蓉再加鹧鸪肉煲匀,但呢度用左冬瓜,食起上黎较清热同埋无咁黏稠第二道:大虾多士我想像中的虾多士系多士系底虾系面,但呢个做法系,多士包覆住整个大虾,然后开炸用刀切开一半,可以一半点喼汁,一半点茄汁,两种风味第三道:自腌味菜炒肚尖咸酸菜系店家自家腌制,酸香味齐全。而每只猪既猪肚尖只有3-4人份量,呢个部位既猪肚,厚实、柔韧,过镬爆炒一下,食落嫩滑又爽口第四道:清炒凉瓜呢道菜,负责人甚至话系招牌菜,睇落以为简单野,背后功夫野十足:先系将苦瓜汆水两粒钟,然后唔落油水直接生炒,上碟时洒上少许胡椒粉调味,口感爽脆,甘而不苦,一片一片吃著非常上瘾第五道:蜜汁火方做左几廿年人第一次食呢个,睇餐牌时都有d期待原来系道传统浙江菜,虽然并非粤菜但都系店家招牌之一,用多士夹上用蜜汁煨过既金华火腿、并以菠萝最代本应为莲子及腐皮,旨在减少肥腻感及火腿咸味
因为会所只有两围圆桌,所以预约是必须的
入面布置华贵,靛蓝为主色,
一洗平时酒家惯性红红白白既俗气 房间满布艺术画作
第一道:燕窝鹧鸪粥
但呢度用左冬瓜,食起上黎较清热同埋无咁黏稠
我想像中的虾多士系多士系底虾系面,
但呢个做法系,多士包覆住整个大虾,然后开炸
用刀切开一半,可以一半点喼汁,一半点茄汁,两种风味
咸酸菜系店家自家腌制,酸香味齐全。
而每只猪既猪肚尖只有3-4人份量,
呢个部位既猪肚,厚实、柔韧,过镬爆炒一下,食落嫩滑又爽口
先系将苦瓜汆水两粒钟,然后唔落油水直接生炒,
第五道:蜜汁火方
做左几廿年人第一次食呢个,睇餐牌时都有d期待
原来系道传统浙江菜,虽然并非粤菜但都系店家招牌之一,
旨在减少肥腻感及火腿咸味
虽然未食过正装牌本,但我非常满意菠萝呢个配搭
有种蜜瓜火腿既果种感觉
用豉椒、葱加酱料爆炒肉蟹,肉质爽嫩鲜甜,几惹味,
店家特别提醒一定要食埋葱段,因为条葱系将整碟菜嘅精华吸收左
呢个牛腩不得了,店家用自家方法炮制,
牛腩炆到好淋,软软嫩嫩,又不失油脂甘香
薯仔更是出色,尽吸收晒咖喱精华,白饭可以送两碗
啱啱食完仲回味紧?仲有惊喜留系最后,
店家将刚刚炒蟹用剩嘅蟹油同配料留起,
再送上粤菜常见嘅碱水面,捞埋一齐食简直不能更加好味,
尤其系豉椒,同葱段一样都吸收晒炒蟹既鲜味,
记得量可以逐点添加,因为味道实在太浓郁了
终于食到甜品,
呢碗绿豆沙加左臭草同陈皮煲,
店家话臭草系广州常见植物,又名芸香草,
其实一啲都唔臭,好多时都会用于烹调调味或医药用途。
店家贴心地提供白砂糖同埋罗汉果代糖俾食客自己加,
适合要减肥既女士们,亦可以俾客人自行调较甜度 我觉得少少惊讶系呢到仲有间卡啦ok房!
「天下为公,世界大同」为孙中山先生既理念
整体黎讲好满意,尤其喜欢佢既装饰,气派不落俗套