2017-03-28 203 浏览
再一次偶遇嘅情况下嚟到坚尼地城,一直都知呢个地方有好多唔同菜式嘅餐厅,以及酒店,但晏时间要揾一间有特式或者多人推荐嘅,就真系不知从何入手,最终凭「感觉」(其实即系睇舖名)而入咗嚟呢间越南餐厅。入到嚟餐厅都有7成坐满,信心加强,侍应好努力咁向我地推介嘢食,有问我地想吃清淡定浓味啲,从而选择啲头盘、主菜等食物,晌佢悉心照料下,我地都有听从佢意见...头盘我地叫咗芝士牛油果酥炸软壳蟹米卷,个人本身都软壳蟹情有独钟,而佢炸的好香口但唔油腻,配合埋牛油果仲有种fresh嘅感觉添,就算有埋芝士都无滞住滞住,gd另外食越南嘢又点少得食粉呀,一系唔叫,大家都决定叫个最足料嘅火车头,包晒咁多种牛:肥牛、牛腩、牛柏叶、牛丸、牛根等,最令我印象深刻喺佢地个牛腩,唔系平时我地吃粉面或者咖哩饭𠮶啲咁,佢整件牛腩嚟煮,不过食落一啲都唔韧,咬落口有口感而易咬口,显然啲师父晌火喉方面做得好好,值得一赞不过讲到最特别嘅,都非越南乳猪仔莫属,我地叫咗1/4份量,先喺个乳猪皮好脆口,而食落佢嘅特别之处在于个皮同肉好容易分开,同埋个乳猪肥膏唔多,唔会有啖啖油感觉。另外乳猪配搭咗一碟酱,个酱味道都特别,酸酸甜甜,从未试过用嚟「

不过讲到最特别嘅,都非越南乳猪仔莫属,我地叫咗1/4份量,先喺个乳猪皮好脆口,而食落佢嘅特别之处在于个皮同肉好容易分开,同埋个乳猪肥膏唔多,唔会有啖啖油感觉。另外乳猪配搭咗一碟酱,个酱味道都特别,酸酸甜甜,从未试过用嚟「点」乳猪,之不过食落口又好夹,吸引到令我特登问侍应个酱叫咩名,原来先知喺佢地特制嘅「奇妙酱」,实在好奇妙
...如果都系怕油仲可以夹面包食添
饮品方面佢地面好多特别嘢,原本好想试咖啡,之不过夜晚怕瞓唔著,于是叫埋薄荷香茅茶。初尝香茅茶感觉入口有少少甜甘味,加埋薄荷叶味道层次更多,薄荷味较浓但香茅味无太受影响,算喺几特别饮品
友人同我吃完都非常满足,为咗想试呢到嘅咖啡,定必会再帮衬
2017-03-24