我相信每个儿时时侯,总会经常食到屋企既住家饭,但永远都唔会知道屋企人,为你煮每一餐饭背后既辛酸。就算系我自己都唔会例外,反而系怪责点解食黎食去都系果几味,觉得好厌恶,宁愿出去快餐店食,食好多唔健康既味精野。到人大左,经历左好多人生阅历,先开始明白到,有住家饭食原来系咁难能可贵既一件事。今晚就黎到湾仔呢间以鲜炖汤主打既「汤鲜生 - Mr.fresh soup」,寻找多年家的感觉,追求健康,无味精既原始味道!👇📌天天新鲜 · 游水鱼套餐 -▪ 豉汁蒸䲝鱼 - $88▪ 海底椰雪耳炖土鸡汤 - (+38)▪ 清热滋润雪梨茶 - (+8)▪ 核桃糊 (热) - (+$18)▫ 佢地既游水鱼套餐,只要你嗌一碗炖汤就会即减10蚊,认真抵食。而呢个豉汁蒸䲝鱼蒸既时间岩岩好,唔会过哂火候。外皮食落质感胶滑,鱼骨分离够干净,肉质保持到嫩滑弹牙,啖啖肉够哂鲜甜,而豉汁亦唔会整到过咸,唔错;试埋佢地既炖汤以雪耳、海底椰为主要材料,佢地系以成个盅黎炖,够哂新鲜滚热辣,饮落特别香甜,润喉润肺,而且鸡味都几浓郁,饮得过;另外叫左杯雪梨茶,优惠价都系10蚊有找。入口微甜,岩哂成日挨夜既我,清热降火;最后当然要整埋碗
为你煮每一餐饭背后既辛酸。就算系我自己都唔会例外,

📌天天新鲜 · 游水鱼套餐 -
豉汁蒸䲝鱼 - $88
海底椰雪耳炖土鸡汤 - (+38)
清热滋润雪梨茶 - (+8)
核桃糊 (热) - (+$18)

试埋佢地既炖汤以雪耳海底椰为主要材料,佢地系以成个盅黎炖,够哂新鲜滚热辣,
饮落特别香甜,润喉润肺,而且鸡味都几浓郁,饮得过;

最后当然要整埋碗糖水咁先系完美既住家饭呀麻。老板娘话以半价优惠吸引食客整多碗糖水
方便食客唔洗专登又要走黎走去,认真细心!

📌抗流感 · 鲜炖汤优惠套餐 - $98
西洋菜炖猪肺汤 -
老娘叉烧蛋饭 -
鲜秘制防流感 · 西洋菜蜜 - (+5)
核桃糊 (热) - (+$18)

▫ 最近因为疫情搞到人心惶惶,有见及此餐厅推出呢个抗流感套餐
佢地既西洋菜炖猪肺汤一样都系原盅炖,捞底就见到佢地汤头用料十足,真材实料。

饮落入口清润,猪肺完全无猪臊味,海量级既西洋菜食落甜美香纯,成个汤都无仲有清肺胃热,
去除眼红口臭既功效,真系要饮多几啖;

而套餐都可以个饭或捞面,我朋友拣左呢个老娘叉烧蛋饭,

蛋就炒得够哂幼滑,加埋最地道既叉烧,捞饭真系一流;

套餐只系加5蚊鸡就有杯热饮,呢杯西洋菜蜜清甜润喉,用黎解腻就岩岩好;

加埋碗满满既核桃糊,口感幼滑,相当满足!

📌原只椰子炖乌鸡 - $59

👉知道佢地既出名炖汤,又咁耐无滋补下,嗌多盅餐厅招牌既椰子炖乌鸡同个朋友两份饮。
一打开椰盖就传出阵阵既椰香味,里面包括乌鸡红枣杞子准山,成个汤都系原汁原味,

过程中无加过任何水份,饮得出椰子既清新香味同埋也有鸡肉既鲜甜,够哂滋补呀!
2020-04-16
  • 豉汁蒸䲝鱼