2018-10-29 443 浏览
前阵子,朋友要我介绍屯门嘅美食,话难得入嚟屯门有咩系必食嘅。谂咗阵发现原来屯门嘅特色美食真系唔多,好多旧式餐厅都倒闭,商场剩下生存到嘅都系连锁店...算得上系屯门必食嘅话,应该非小曼谷莫属食泰国菜大家多数识得去九龙城食,因为九龙城多泰国人聚居。但小曼谷都系十分正统嘅泰菜,由泰国人开同待应都系泰国人,佢地落单同内部沟通都用泰文(虽然都识中文)前排小曼谷因为搬铺闩咗一排,重开位置移后咗一条街,由前街去后街。铺面大咗,装修冇乜分别,木质枱櫈加少许泰式装饰,风味依然新铺门前灯光粉红,有啲奇怪(似不良场所嘅色调),但离远已经见到。虽然位置冇咁方便,但都不阻人气,仍然6点几就开始要排(冇得订枱),最好都系6:00左右就去到,否则要等一个钟以上必食:马拉盏炒通菜,喺泰国叫「飞天通菜」,之前一直以为马拉盏系源自泰国/马来西亚,原来系葡萄牙沿海地方有一种叫「Belachan」嘅酱演变而成。通菜幼嫩爽甜,比较多菜叶食落唔会有渣混和大量辣椒、红葱头、蒜头、虾米等炒至均匀,香喷喷难怪话会食完想「飞天」必叫二:香烧猪颈肉,虽然听讲猪颈肉多激素,平时都会尽量少食。但小曼谷嘅炭烧猪颈肉真系不可不吃!每片切得均匀条纹

新铺门前灯光粉红,有啲奇怪(似不良场所嘅色调
马拉盏炒通菜
香烧猪颈肉
必叫二:香烧猪颈肉,虽然听讲猪颈肉多激素,平时都会尽量少食。但小曼谷嘅炭烧猪颈肉真系不可不吃!每片切得均匀条纹一致,炭香味逼人,入囗弹牙有嚼劲
另有一小份辣汁另外盛载,非一般咁辣,唔食得辣嘅千祈唔好沾点,唔点汁都已经好好食
沙嗲串烧(猪+鸡)
必食三:猪鸡沙嗲串烧,可以嗌半份6串,猪鸡各3串。每串计返都唔驶$7,已经份量唔少,性价比高。鸡肉比较滑溜,有肉汁流出,而且烧烤味十足
另外猪肉爽韧,唔会嚡囗,我就钟意鸡多啲,囗感较滑。沙嗲汁有浓郁嘅花生酱味,香甜得嚟令肉串更惹味
个沙嗲汁同猪颈肉都好夹
椰汁黄咖哩牛
因为肉串已经有猪鸡,咖哩就拣咗牛肉。椰汁黄咖哩系唔辣嘅,红咖哩带微辣,而青咖哩就最辣带少少香草味。咖哩汁椰奶味重,十分香浓~热辣辣好啱用嚟
可惜牛肉嚡囗,冇乜牛肉味,薯仔硬身唔入味,颇为失色...下次都系配鸡好啲,要强调个汁真系正

小曼谷性价比高,4个菜加埋都唔驶$200,每款菜式价钱大约$30-50,如果多人食,简直可以当放题咁嗌
住新界区嘅朋友,唔驶入到九龙城都可以食到正宗泰菜
听朋友讲过,小曼谷嘅泰菜系迎合咗香港人囗味,偏向惹味但调味唔重同少辣,难怪觉得好食过喺泰国嘅
被誉为「屯门名物」果然名不虚传!
2018-10-28
马拉盏炒通菜