2022-02-04
去铜锣湾行街,比我揾到间完全合符「平靓正」要求嘅港式风味餐厅<巷仔见面馆>,港式面类如牛腩面、云吞面等当然有,就连煲仔饭、小菜、小食、台式珍珠奶茶、豆腐花芋圆甜品佢哋都有供应,呢种百搭模式确系吾错,港台风味嘅混合,好啱乜都想试嘅我。<清汤牛腩河>牛腩炆得好软腍,又大件,入口啖啖肉。河粉好滑,仲配两件大大块嘅白萝卜,味道清甜。<樱花虾腊味煲仔饭 $63>樱花虾腊味煲仔饭材料非常丰富,有劲多樱花虾,同埋有劲多炒得好香嘅腊肉,仲有芋头粒同花生,饭底带有微脆饭焦,味道有焦香感,入口非常之惹味。<无骨海南鸡 半只 $108>海南鸡入口非常之嫩滑,而且已经去晒骨,肉质好鲜好嫩,肥瘦适中,值得推荐。<蜜汁烧猪颈肉 $58>猪颈肉好厚好大块,肉质入口弹牙爽口,蜜汁味道突出,烤得几香口,微甜好食。<芝士鸡扒包>鸡扒包非常之大个,成个巨无霸甘,鸡扒非常之大块,而且仲好厚肉,炸得非常香脆,仲有浓郁嘅芝士香,好好食呵!<冰镇奶茶>奶茶非常香滑,而且茶味够浓。<脆脆凤尾虾多士 $34>估唔到凤尾虾多士
<清汤牛腩河>
清汤牛腩河
<樱花虾腊味煲仔饭 $63>
樱花虾腊味煲仔饭
<无骨海南鸡 半只 $108>
无骨海南鸡(半只)
<蜜汁烧猪颈肉 $58>
蜜汁烧猪颈肉
<芝士鸡扒包>
<冰镇奶茶>
奶茶非常香滑,而且茶味够浓。
芝士鸡扒包
<脆脆凤尾虾多士 $34>
估唔到凤尾虾多士系原只虾咁放上多士上面炸,虾肉弹牙,而且仲炸得金黄香脆又好食。
脆脆凤尾虾多士
<黑糖珍珠奶茶>
黑糖味道都几突出,而且珍珠份量好多,又弹牙又好味。
黑糖珍珠奶茶
<豆腐花三色芋圆 $12>
食完主菜,见呢度嘅甜品都系十几蚊就有交易,甘抵食当然要试下!!豆腐花做得非常之滑,而且佢嘅芋圆唔会过甜,又烟韧又弹牙,真心抵食又好食。
豆腐花三色芋圆
整体嚟讲,我觉得呢间餐厅绝对值得再嚟帮衬,不但选择丰富,而且食物嘅质素都好好,有水准得嚟,价格绝对抵食又亲民,而且餐厅嘅环境都唔错,坐得非常舒适又阔落,绝对值得再来呀!!~