2024-02-27 1110 浏览
今日与同事满心欢喜去太子大角咀附近揾野食,本应食呢间日本餐厅附近的一间出名的鸡米线店舖,去到见到有人龙。由于我哋要赶返去返工,就转食前几个舖位既呢间日本野。系门口,见唔到餐牌,只见写各种种类野食,系唔知有咩野食及本住日本野唔会太难食既想法下开左门,行左入去。眼见唔算好多人,都好快揾到一张四人台坐低左。我本应想食日本餐厅讲常都会有既网烧牛扒定食,但好似餐牌上无。谂左一阵⋯⋯就跟随旁边既女同事叫左蒜片一口牛定食,等左一阵,野食就到喇!哇哇哇!上台时个女定食都多配菜,有蟹籽蟹肉豆腐、两只炸蚝、面豉汤、主菜(一口牛)同白饭。正当我地两个肚饿既同事想开动既时候,旁边的同事叫我即刻试个一口牛先,心谂难道系好韧吗??于是我系好奇心驱使下⋯⋯都试左第一旧⋯⋯一咬!哇个感觉都唔似牛肉既??似而家新兴既植物肉既松软质感。同事即刻翻餐牌看看,究竟有是否用「植物肉」?但又都睇唔到。食食下个质感又有少少似牛丸/午餐肉既汉堡感觉,完成无平时食开骰仔牛既肉质感。味道亦是汉堡牛肉的味道,正常发挥。其实未至于难食,但完全震撼了同我们对一口牛的认知,大改三观。与自己期望有落差,所以只可以讲是与「事实」不符。 感觉有点被骗

与自己期望有落差,所以只可以讲是与「事实」不符。
感觉有点被骗⋯⋯

但我地最后order软壳蟹反卷同埋三文鱼寿司,都因为个牛肉大震撼都未有讨论。
我个人认为三文鱼寿司是好味同新鲜。🍣
蒜片一口牛
2024-02-26