2023-06-12
有晚经过荃湾熊猫酒店附近攞嘢,穿过球场到沙咀道见有间桃红色招牌的饭团店,环境简洁望入去干干净净,都好可以喺度食个轻便晚餐鳗鱼玉子饭团呢个呈砖块方型嘅系人手制作热饭团,店员讲佢哋用日本米,醋也是自家调制,个人觉得饭粒醋味浓郁,主角鳗鱼肉质口感okay味道不过咸,玉子做得几嫩滑,还有青瓜丝、渍萝卜条捞埋鳗鱼汁,饭面洒上海苔粉,成个组合食落饱肚几满足芝麻鲜奶+芝士奶盖攞上手仍然暖,店舖标榜健康无添加所以不加冰,天气热如果想要冰亦可向店员要求加。芝麻无磨得太幼细保留到粗粒口感,饮下去觉得几香充满nutty味亦唔会太甜,自己要求少奶盖唔会咁漏,如果外卖返屋企雪一雪佢再饮亦都可口露兜水呢个饮品个名好出位,原来有清热解表功效,啱晒啲夜瞓又成日食热气嘢嘅都市人,味道甘甘凉凉有啲似西洋菜罗汉果水
鳗鱼玉子饭团
芝麻鲜奶+芝士奶盖