2019-05-10
🎐登登登櫈!继上个月熊妹同玛姬系《GREEN》试完个午餐,熊妹一早已经收到风知道今个月的afternoon tea set 系联乘「微热山丘」以菠萝🍍做主题,酸酸甜甜清新开胃来迎合呢个夏天的来临。📌闲日准时三点半🕞开场,已经有坐满大半场人order呢款新口味tea set, 都几受欢迎㖞!📌哗!非常吸晴👀的afternoon tea set! 本身已经非常畅眼的鲜黄色菠萝再配以其他七彩缤纷的食材,真系五颜六色,非常吸引。上层,由左至右柑橘鳯梨法式小圆饼好得意呀!afternoon tea set 一定唔少得的macaron 整成菠萝🍍咁的样,黄黄绿绿,手功好精致!一向唔好macaron的熊妹明知佢太甜,都即管一试!食落味道竟然有啲似大树菠萝味,好特别㖞!细细地一件,一定唔觉漏。流心鳯梨芒果椰子杯呢个椰子杯🥥用上朱古力扮成椰子壳,内里系流心白色的菠萝汁,中间加上芒果茸,入面仲有点点椰丝,成个设计好有心思!一啖咬落去,啲流心汁流哂出黎,真系要小心啲食,免失仪态🙈。粒粒椰丝有咬口,同成个椰子杯味道好夹。云尼拿鳯梨泡芙泡芙比较淋身,似系整好好耐,待上碟。云尼拿吉士好重云尼拿奶油香🍼,再以一颗红
柑橘鳯梨法式小圆饼
流心鳯梨芒果椰子杯
云尼拿鳯梨泡芙
泡芙比较淋身,似系整好好耐,待上碟。
云尼拿吉士好重云尼拿奶油香🍼,再以一颗红莓🍓点䮕,形成一粒迷你泡芙。
热情果鳯梨果冻
以一只迷你饮品杯子装上热情果菠萝果冻,望落去以为系一杯热情果饮品🍹,好得意,系非常夏日的感觉。
酸酸甜甜,仲食到粒粒热情果核,好足料的。
「微热山丘」鳯梨酥
「微热山丘」做主打又点少得佢的招牌鳯梨酥呢?afternoon tea set 连埋原颗连包装的台湾直送「微热山丘」鳯梨酥,会唔会实在太抵?
「微热山丘」鳯梨酥的出名程度应该无需再多加解释,就系凭著一丝丝土鳯梨丝的口感完胜。✌🏻
鳯梨薄荷椰果冻
有惊喜㖞!椰果冻味淡淡,有咬口,包裹著一大颗新鲜菠萝粒,超级清甜爽口,又解渴!非常简单的原材料已经好好味!
幸好薄荷味就无乜喇,相信系讲紧插起中间的薄荷叶🌱。
鳯梨蜜糖火腿串
鳯梨不嬲都系串烧🍢的良伴,清甜又可以解解肉的油腻。
蜜糖火腿有点散,火腿肉味唔系好出,主打都系食粒粒鲜菠萝🍍,多汁清甜,仲有烧烤过的红椒同青瓜,非常特别的一款咸食,唔错。
鸭肝批配辣椒鳯梨茸
噢,熊妹同玛姬最不喜欢的一款下午茶小食,真系太重内脏脂肪味,油腻腻,真的不明白为何鸭肝鹅肝总会被选上为其中一款小食茶点?
芦笋蘑菇挞
咸的蛋挞🥧,有芦笋蘑菇馅,挞皮焗热过,系松脆牛油皮,蛋馅滑滑的,吃到切碎的蘑菇粒。
辣虾配鳯梨酱
非常弹牙的虾肉🍤,好有口感,仲有青瓜🥒衬底,有啲鳯梨粒,很好的咸点配撘。
苏格兰烟三文鱼黑鱼子多士
烟三文鱼好厚实的一大块卷起,衬托几粒黑鱼子点䮕,味道咸咸的,多士就普通的一片烘底白面包,两个字,好味!
英式下午茶的灵魂莫过于此盒英式松饼,一款朱古力味🍫,一款带有提子干的牛油味,再配合clotted cream butter, strawberry jam 同埋 nutella, 任君选择,熊妹始终都系钟情clotted cream的淡淡牛油忌廉香,而玛姬就偏好果酱的甜蜜。
松饼一定要趁热食,先食得出牛油的松化同松饼软熟的质感。
📌素来熊妹同玛姬都系《GREEN》afternoon tea set的粉丝,一推出新主题又撞岩时间就会黎试,而今次呢款菠萝主题的tea set, 熊妹同玛姬都一致认同比起过往的tea set 都更青出于蓝,喜出望外的,因为每一款茶点都非常精致好味,可能因为有菠萝的酸中和左不少甜度,令甜点不再只得个甜字,享受完成款tea set, 都唔会觉得成口甜,仲感觉好清新,真系多谢「微热山丘」的合作。🙇🏻♀️