2014-04-19 79 浏览
如果心水清嘅朋友们,应该有留意到每年海港城都会搞个「情•寻朱古力」艺术展览(Chocolate Trail),刚过去嘅一、二月就已经喺搞到第五届,而依一届,除以一系列以朱古力制作嘅首饰及时装艺术品之外,最吸引一众为食鬼就喺嚟自世界各地20多个品牌嘅朱古力小摊位,顿时成个海港城变咗个朱古力王国。Frederic Blondeel亦喺当日有份「参展」,试试水温,睇吓港人对其品牌的喜爱度,如果你错过咗,唔打紧,依家已经落户咗尖沙咀K11,唔使多讲,就知个水温如何!小弟有幸被店方邀请嚟试食,除荣幸,就喺期待,实在很多谢店方。老实讲,小弟亦喺第一次接触依个比利时品牌,对其真喺一无所知,不过,经过今次嘅到访,唔单只一尝其手做朱古力嘅滋味,亦喺一个品味学习嘅好机会。有关朱古力大师Frederic Blondeel嘅背景及其产品嘅可可豆用料,就唔多抄一次,因为铺面小页都已有详细介绍。不过,介绍牌上有一点无提及,喺店员嘅补充,就喺Frederic Blondeel曾于法国学厨,所以,加入咗唔少法式元素,故此,所做出嚟嘅朱古力口味会较新派,但又唔会太离经叛道,会带多点趣味性,务求带嚟更多惊喜!所有粒装朱古
所有粒装朱古力陈列晒晌朱古力柜内,粒粒精巧,依家店内粒装朱古力主要分为6个系列:软心朱古力(Ganache)、焦糖朱古力(Caramel)、松露朱古力(Truffle)、干果朱古力(Fruit Tree)、杂锦朱古力(Belgium Seafood)及榛子夹心朱古力(Gianduia),定价为$18 / $20粒,但味道则有成过百款
,暂时在香港推出其中70-80款左右,轮流登场,不过,一般晌铺面有售嘅都有超过40款喔
。此外,亦有排装朱古力售卖。
题外话,今次负责嘅导「尝」员Gary,真喺非常专业,除对产品嘅特性瞭如指掌外,讲解清晰,缓急有序,亦有很多品尝朱古力嘅温馨提示,例如:很多人都知道朱古力放晌阴凉处都可以嘞,但好似近来天气转热,佢话最理想梗喺放入红酒柜,但深明有几多人家中会有红酒柜吖,所以,放入雪柜嘅蔬果格亦可以,摊一摊番15min,效果亦会好理想,只不过,就算放入雪柜都唔好多过3星期,否则,质素必定大打折扣

一大轮资讯、理论、注意事项过后,就开始正式踏入朱古力甜蜜之旅!但喺晌品尝之前,Gary都再次强调多一次,就喺无论边只味道都好,朱古力就喺朱古力,Frederic Blondeel嘅朱古力以朱古力味行先,再渗出各款独有味道,绝对唔会喧宾夺主
,所以,我哋就更加细心领略固中滋味。仲有,先闻一闻啲朱古力,可感受一下佢散发嘅香气。
Sao Tome

每款朱古力嘅名牌都有标明喺边个系列嘅朱古力,Sao Tome属于软心朱古力(Ganache),亦喺Gary为我哋刻意安排嘅第一款朱古力,作为入门嘅基础,因为喺一款简单、原味、75%纯黑朱古力。一咬外层非常薄,带点脆,而馅心嘅朱古力极之软滑,少甜而甘。
Sao Tome
Jasmin

单睇名字,你就可预期佢个味道,闻落去依然喺浓郁嘅可可味,但入口嗒落,软滑嘅软心朱古力就慢慢渗出茉莉花香,清幽不俗,但又唔会太抢个朱古力香,不愧为招牌软心朱古力之一。
Rose & Poivre Noir

依个跟茉莉花味好唔同,一闻已感觉到玖瑰花香嘅突出,入口都有同样感觉,反而混入嘅木本辣椒,无预期中嘅辣味出嚟。据Gary解释,原来个辣椒纯粹帮玖瑰香提味,落极份量极少,就好似食西瓜加幼盐个道理。
Rose & Poivre Noir
Lime

依款青柠味朱古力跟上几款软心朱古力有啲唔同,就喺用咗牛奶朱古力,所以,色泽明显会较浅,故此,入口后,最初嘅朱古力味好快完结,随之就喺挺强劲嘅纯青柠酸香,余韵亦比较长,小弟几喜欢依款味道,值得推介。
Charles Hot

早前去大马旅行参观朱古力博物馆时已试过辣椒味朱古力,估唔到咁快又重遇上,所以,未试已有份心理准备。采用软心黑朱古力,依然香滑,辣椒味会慢慢渗出,而且会感觉到辣度会不断提升,当朱古力溶透之后,先喺辣度最强之时,有种延后嘅感觉。不过,大可放心,虽则所谓「辣度最强」,只喺相对而言,当然比食只辣椒轻怡好多好多。
Coeur - Milk

试咗好几款软心朱古力,稍稍改一改试另一系列:榛子夹心朱古力(Gianduia)。Coeur心形朱古力卖相亮丽极讨好,基本有3个味道,分别喺Mike、Dark及White,被安排所试喺前者White(香脆牛奶朱古力配榛子及可可仁)。外层脆脆,牛奶朱古力内混和好多榛子碎、少量可可仁,口感复杂,但甜度比起之前所试嘅黑朱古力较重。
Coeur - Milk
Cralin - Dark

又试试另一系列:焦糖朱古力(Caramel),依款香脆海盐焦糖黑朱古力认真好味,口感富层次,朱古力共分3层,第一层黑朱古力外壳,甘苦香脆;第二层焦糖软心,有少少流心嘅效果,摆晌度会慢慢流落嚟,焦香少甜;第三层榛子夹心朱古力,食落有少少海盐咸味,非常有趣。
Green Tea

绿茶味属软心朱古力(Ganache),晌幼滑嘅牛奶朱古力味中,绿茶味表现突出,但又出奇地唔会太强、太抢。加上表面加咗少少法国海盐,淡雅清醇嘅绿茶中,诱发出丝丝咸味,感觉几过瘾㖞。
Basilic

同样属软心朱古力(Ganache)嘅Basilic,喺罗勒配士多啤梨嘅组合,闻落已有少少士多啤梨清香,但入口,罗勒嘅味道鲜明,食到临尾,又有一层轻轻果酸味。第一次试半粒食唔到依个效果,难得Gary俾我再试一整粒,要慢慢、慢慢品尝晒成粒先领略到,实在刁钻。其实,Frederic Blondeel有唔少朱古力款式都以香草入馔,例如:薄荷、月桂叶、香茅、豆蔻……等等,相信都喺值得一试嘅口味。
Basilic
Feuillantine - Milk & Feuillantine - Dark

卒之试吓松露朱古力(Truffle)系列,首先介绍两款喺香脆榛子松露及香脆榛子黑松露,小弟手上所试嘅喺前者香脆榛子松露。质感好特别,外层喺好柔软嘅牛奶朱古力,入口好软滑,但就较甜;而内层因为加入咗榛子碎,多份脆脆口感,所以造就依款松露朱古力喺「外软内脆」,跟平常全软滑嘅松露朱古力喺另一种口感。
Feuillantine - Milk
Cassonade - Milk & Cassonade - Dark

另一款松露朱古力,焦糖榛子松露及焦糖杏仁黑松露,跟上述刚好相反嘅松露朱古力,特点喺「外脆内软」。小弟依次所试嘅喺后者,「外脆」原因喺朱古力表面「焦糖化」咗,沾满烘过嘅糖粒,以及杏仁碎碎,所以,咬落脆脆哋;至于中间,喺好幼滑嘅朱古力,不过,整体会有啲颇甜嘅感觉!
Cassonade - Dark
Irish Coffee

试咗上面只Cassonade – Dark,睇样就知款Irish Coffee又喺另一款「外脆内软」嘅松露朱古力,「焦糖化」嘅表面令外层脆脆。虽然属「酒心」类别,但有别一般嘅液态酒心,而喺把爱尔兰咖啡酒注入朱古力中,所以,细味朱古力嘅时候,酒味会一涌而出,非常突出,而且余韵悠长,感觉特别。
Poire William

本来被安排试食嘅朱古力都差不多,但数款松露朱古力甚有特色,故此,同场加映依款香梨白兰地松露,因为香梨加白兰地想起都好奇。不过,香梨只喺作为提味,未见突出,而白兰地酒味亦只喺轻轻渗出,唔及上述嘅Irish Coffee酒味突出悠长。
Poire William
Framboise
以纯黑嘅朱古力片为基础,加上红莓果干,就成为依款干果朱古力(Fruit Tree)一员。朱古力片味道甘醇,而红莓干嗒落带微酸,唔算好特别嘅款式,但味道本身都喺唔错嘅。
Framboise
除散装,亦有不同份量嘅礼盒装(45粒装/$890、25粒装/$510、9粒装/$180)及礼物篮($1,980/尊贵套装礼篮、$1,685/幸福满载礼篮、$1,265/满心欢喜礼篮),又不时推出节日限定,如近期推出嘅复活节系列。而礼盒装内嘅朱古力,又可随个人心水作自由配搭,兼且包装大方得体,简单而典雅,送给摰友定必窝心到爆
是夜,试了足足14款朱古力,感到好满足,不过,仍有意犹未尽嘅感觉,因为款款朱古力都各俱特色,味道细腻,质感独特,确喺一个不容忽视嘅朱古力品牌
其他
用餐优惠