2021-03-26
年初,跟姨仔由流水响水塘,再经鹤薮水塘、沙螺洞、凤园,去到太和,今次就由小弟带路,由元朗大棠,经黄泥墩水塘、大榄水塘(顺便睇埋千岛湖)、扫管笏,最后终点喺到黄金海岸食晏。可能假日关系,黄金海岸商场呢度超多人,有几家心水餐厅都爆晒棚或者坐得好密(单睇相已为疫情已过添),最后拣咗呢一家意大利餐厅「Resto」,点解相对少人?因为比其他餐厅都贵一截啰! 是日天气都好好,够阳光,又和暖,所以,有唔少人拣坐出嚟户外位。而室内环境装修得甚富欧陆风情,加上高楼底,空间感十足,用上皮梳化椅,亦几舒服好坐。 平日就有啲午餐供应,但周末、周日就只有散点,所以,相对地,比起其他有午餐供应嘅餐厅,佢哋嘅价位就自然高一截。睇番啲种类,有汤品、前菜、沙律、薄饼卷、意大利面、意大利饭、肉类或海鲜主菜、薄饼、汉堡、三文治及甜品,以及专为小朋友而设嘅小童餐。 Mango Milk Shakes $50、Fruit Punch $50杯杂果实治有啲似杯冻柠檬茶,唔喺我嗌,亦无问好唔好饮,所以,评论唔到。而小弟就要咗杯芒果奶昔,睇落就几啲办喇,饮落芒果味好浓郁,口感亦好香滑,算得上唔错,尤其啱啱行完山,感觉就更加爽。 意大
杯杂果实治有啲似杯冻柠檬茶,唔喺我嗌,亦无问好唔好饮,所以,评论唔到。而小弟就要咗杯芒果奶昔,睇落就几啲办喇,饮落芒果味好浓郁,口感亦好香滑,算得上唔错,尤其啱啱行完山,感觉就更加爽。 意大利辣肉肠薄饼 $130
喺较有意式风味,又简单嘅款式,热烘烘咁送到嚟,面头铺满辣肉肠及洒满莫沙里拉芝士,外观份外吸引。饼底属厚批,批边有脆位,中间就好软熟,虽然只喺落茄酱同芝士,但都已经好好味,加埋辣肉肠嘅咸香,当然变得更惹味,整体上可以讲喺有水准。
呢一款可以讲喺意大利面中常见嘅款式,亦心想喺较稳阵。先试试啲蚬肉,都几鲜味,又有少少海水嘅咸鲜味,就算唔喺新鲜货,都唔会喺雪到死嘅平嘢;再试试啲扁意粉,煮得够咬口,有韧劲,质感就好对办,亦充满蒜香;不过,食一口无乜嘢,食多两口就觉得偏咸,我哋几个人共享都叫勉强OK,一个人食晒一碟嘅话就难讲。 酥脆猪手 $170
原打算叫酱烤猪仔骨,但竟然午市已经话无货,改而点咗一客猪手。只猪手都颇大只,亦切成小件,并配上薯角及紫椰菜(并非传统德国咸猪手所配嘅酸菜),不过,餐牌写明配蜜糖芥末酱就唔见有,只喺有一小兜茄汁用嚟点薯角,此外,明显炸得过火,有啲㶶。还好嘅喺,食落皮脆,啲肉又唔喺好干、好嚡,质感都OK啦,但就肯定过咸。事后有跟侍应反映,佢话个厨经常都重手咗,加上有两道菜都喺咁,所以,我都相信个厨喺根本问题,而唔喺个别例子。 环境虽然喺好,招呼还OK,但人手有啲唔够,不时举手都无人理,但店员态度喺有礼嘅。食物质素就有些微根本性嘅问题,三道菜中有两道过咸,加上收费亦唔喺话特别平,正常嘅中档餐厅价钱,故对食物嘅质素喺有所期望,翻兜嘅机会绝对喺零,始终,呢个商场都仲有好多选择。