2018-12-10 972 浏览
收工到太子拎西装,顺路约朋友喺附近食晚餐。由地铁站出口离开,沿路有大大小小嘅餐厅,见时间尚早,想揾间有情调同未食过嘅餐厅。不知不觉就走到界限街,开初比串烧店嘅香气吸引,再发现隔离有间装修特色嘅cafe,又似酒吧7:30去到餐厅内已经满坐,只剩返一张餐厅外路边嘅枱,虽然路边都有唔少车行过,街景唔系靓,但配埋枱上嘅蜡烛同圣诞装修,又别有一番风味食物款式都几多,主菜价钱偏贵($108-268),意粉同意大利饭约$100。餐厅侍应见我地拣唔到食咩咁,就主动嚟介绍:风干火腿芝士拼盘,但我地都唔太好芝士就冇叫到最后要咗一个主食+意大利饭+窝夫等咗半个钟,仲于有等一道菜食……要$128嘅黑毛猪,竟然size只有比手掌大少少切成一条条,骤眼睇好似猪颈肉!入口几香肉味同香草调味,带少许筋位有嚼劲。但肥膏位都唔少,食多三四件已经觉得油腻,份量少而且只配咗沙律菜(薯条/蓉都冇),应该要放喺小食个页……一般主菜嘅黑毛猪应该系猪扒加薯菜,点知系「黑毛猪颈肉」食完「前菜猪颈肉」之后,再等半个钟仲未上意粉,忍唔住叫侍应入厨房跟下先上意粉。烟三文鱼卷成花状,配埋隔离嘅绿叶,外观几精致三文鱼入口咸香,口感厚实,约有3-

最后要咗一个主食+意大利饭+窝夫
黑毛猪

蒜香三文鱼蚬肉天使面

三文鱼入口咸香,口感厚实,约有3-4块。到意粉就太令人失望,原来蒜香系原片蒜头略略爆香后一齐煮,完全散发唔到蒜头嘅香味。忌廉汁淡而无味(只有好淡嘅奶味),而且质感太稀,汁挂唔上意粉同蚬肉。意粉同蚬肉几乎冇味,似冲过水咁
太失望喇!份量又少,逼住再叫一份意大利饭

意式珍宝带子意大利饭

为避免重蹈覆辙,就后加意式带子意大利饭,感觉应该「有味」啲。意大利饭果然冇令人失望,卖相吸引,味道都比较好。带子粒粒煎到微香,咬落去口感似带子刺身,鲜甜有咬口但唔会韧
意式酱汁就系番茄汁,味道偏甜冇酸味,几开胃。略嫌意大利米口感比较硬,有少许食生米嘅感觉。不过整体算唔错,系全餐最好食嘅嘢

士多啤梨窝夫

最后到期待已久嘅窝夫!由7点半入坐,到上窝夫已经差唔多9点几
窝夫有4大件,每件都非常厚实,上层表面焗得香脆,有微微焦香。窝夫口感竟然有啲似中式马拉糕,我地食咗两件已经好饱肚
士多啤梨估唔到唔酸,而且好香果味。雪糕就普通入货质素,整体惊喜不大。
用咗差唔多2个钟食,但当晚其实得3-4枱客,上菜都咁耐真系有啲过份
食物质素中下,份量少而且价钱偏贵,两个人食咗$4xx,性价比低
意式珍宝带子意大利饭