2020-05-12
自细我就好迷信,认为所有野都系一种因果循环,眼前拥有既野其实并非永恒,总有一日要还。而每一件都有轻重之分,要有回报就必需要付出,所以我每日都有未雨绸缪既心态,正所谓好天收埋落雨柴。当上天要收返你既运气时一日,呢个时侯就好好发挥你所存埋既干柴,渡过难关,呢个道理从来都系至理名言。好似本地星级名厨Ricky张锦祥,曾经系酒店做起,到今日亲自主理「祥仔 - Ricky’s Kitchen」能够将火之艺术完美演活出黎,并以贴地平民价打造港式西餐厅,可见功力深厚!👇📌R I C E -▪ Diced Pork Loin in Fresh Sweet Corn Sauce · Steamed Rice - $108▫ 将港式最贴地既碟头饭升级为「黑豚肉粒饭 · 鲜栗米汁」,摆盘变得更加精致,并将猪肉粒同忌廉汁加以改良。黑豚肉食落口感爽弹,完全无肥腻感;而栗米汁既非常轻盈,唔会太甜,入口岩岩好;捞埋个白饭一齐食,整个奶香味增加左唔少口感,但同时回忆返儿时既味道,食得过!▪ Ricky’s Crispy Pork Chop Rice - $118▫ 另一经典之作「祥仔脆脆猪扒饭」亦系我慕名而来既原因,
打造港式西餐厅,可见功力深厚!👇
📌R I C E -
增加左唔少口感,但同时回忆返儿时既味道,食得过!
▫ 另一经典之作「祥仔脆脆猪扒饭」亦系我慕名而来既原因,将港式经典重新打造成为新派菜式。
大厨先将猪扒用慢煮方式烹调,然后再沾上面包糠再油炸,虽然睇落好似好热气,但呢种味道我相信
无人能够抵挡得住。而炸猪扒入口松脆无比,食得出火候掌握得岩岩好,里面仲保留到鲜嫩多汁,
配埋用上意大利新鲜蕃茄制成既蕃茄酱,捞埋白饭一齐食相当滋味呀!
📌R I C K Y · S P E C I A L · D R I N K S -
▪ Tokachi Red Bean Fleecy · Red Bean Ice Cream - (+$48)
▫ 要讲到怀旧既,点少得呢杯「十胜红豆冰」,入口奶味好重,
红豆食落粒粒分明,而且够哂大粒。一问之下原来知道餐厅用既都系明治鲜奶、
同埋十胜红豆,唔怪得之无果种出面茶记既死甜感觉,而且鲜奶质感顺滑,唔错。
▪ Fresh Pineapple Iced Drink Pineapple Sorbet - (+$48)
▫ 另一必点既「新鲜菠罗冰」,用左新鲜菠萝,卖点系天然既果香。
入口清新解腻,比一般既菠萝冰有过之而无不及既味道!
📌D E S S E R T -
▪ Ricky’s Style Puff - $38
▫ 最后叫左个好特别既甜品「祥仔泡芙」,成个出奇蛋咁,其实表面系朱古力,
而里面食落系杏仁忌廉,质感幼滑,里面食落相当creamy,几特别。