2020-03-13
「我看著你的脸,轻刷著和弦。」有时不禁回望一下果份青春既感觉,稍瞬即逝。你会发觉愈唔舍得既野愈美好,愈美好既野你就愈留唔住。有人话旧不如新,系另一个角度睇,可能系一件好事都未定。不过对我黎讲,新鲜感永远都系最难代替既贴身感受,近日系湾仔新开呢间Cafe「Drip by Social Club」,就比到一种耳目一新既感觉。呢到占地接近成2000呎,系地铁站一出行几钟就到,地点咁就脚,间中上黎整返杯Coffee打下卡绝对唔意外呀!👇📌Lunch Set Menu - ♦Pasta ▪ Vongole - $88▫ 听老板讲佢地既大厨曾经系意大利私房菜浸淫过,难怪系佢地既Open Kitchen见到大厨既功架真系叹为观止。必定要试佢地既Vongole,离远已经闻到蒜味、Parsley既香,餐厅用既既扁意粉幼身,软硬度岩岩好,食落有咬口弹牙。蚬既份量比足唔姑寒,每只都食到白酒味既香,后劲仲有少少辛辣既辣椒味,呢个价钱边有得输呀?▪ Black Truffle · Mushroom - $88▫ 我既Pasta第二最爱就必定走唔甩黑松露啦,尤其是好适合一众素食者。而呢到既黑松露份量适中,而个Cr
间中上黎整返杯Coffee打下卡绝对唔意外呀!👇
📌Lunch Set Menu -
♦Pasta
▪ Vongole - $88
后劲仲有少少辛辣既辣椒味,呢个价钱边有得输呀?
份量适中,而个Cream打得够幼滑,唔会做得太重身。加埋炒到好浓郁既蘑菇,
面头再洒上芝士,完全被征服呀。
♦Non Coffee -
▪ Homemade Drinks - $40
▫ 佢地既Homemade Drinks每日都唔同,今日就试左佢地既罗汉果茶。如果嗌佢地一份
意粉跟餐系会送一杯$35既野饮,而过额只需要补返差价,咁抵饮我都整返杯先。饮落清清地,
味道带甘甜,原汁原味,间中下下火,包你唔会走火呀。
▪ Chocolate - $40
▫ 一个靓仔既拉花,将成杯朱古力铺上一件新衣咁,卖相就靓仔啦,唔知味道如何呢?饮落就够浓香,
甜度岩岩好,唔错。整体我觉得系呢到系一个好chill既平台比打工一族Relax下!