2008-03-29
趁阿爸阿妈去红磡行街及买0野食, 工作关系无得去0既我唯有「搭单」叫佢0地买d 中式糕品返0黎试试=P, 结果佢0地买了$30 0野, 有砵仔糕, 茶果及西米糕各3 件($10 / 3 件).试了芝麻椰丝馅的西米糕(另有红豆及绿豆馅), 西米好烟韧又带点西米0地清甜味, 不过层皮都几厚, 少d 耐性都唔掂, 芝麻椰丝馅亦够香又够甜, 唔错.茶果就有4 只, 分别系(红)豆沙, 绿豆, 芝麻椰丝及一只咸味的馅... 试了豆沙馅及咸味的, 层皮极黏, 好软又几烟韧, 不过因为太黏太软, 好快散晒; 豆沙馅又香又甜, 咸味0个只馅就有猪肉, 冬菇及虾米, 除0左猪肉比较干同硬之外, 劲对口味, 几好食!砵仔糕拎到返0黎九龙城仍然暖暖的, 应该系新鲜出笼, 够晒吸引. 食落软软的又几滑, 味道清甜, 红豆亦唔硬, 唔错! 连一向唔多食砵仔糕的我都觉得好食, 嗜砵仔糕的, 值得试试!有时间专访土瓜湾的的话, 会买其他糕试试.
有时间专访土瓜湾的的话, 会买其他糕试试.