2016-02-05 1241 浏览
现实系好残酷的,就好似女神冇永恒既观音兵咁。你以为你好受欢迎咩?原来人地只系贪新鲜。你以为你好靓咩?原来人地只系post相呃like。你以为你好独特咩?原来人地只系人排我排试完就算。当另一个比你「索」既新女神出现既时候,兵系会毫不留情咁拣个新战场既。金马伦道芝士挞曾经风靡一时,圣诞个期仲见排队人龙排到去隔离地盘。不出两个月,同一街开左另一间芝士面包店,人龙随即「过档」去到新舖。寒风中剩下人龙不再的半熟工房,买挞唔再使排队,舖面简直冷过香港天气。想想当日车水马龙排队排到癫,不傻吗?基于突如其来的侧忍之心,我入左去帮衬。即买即场食,务求比外卖摊冻左再comment公平些。首先形容下佢,温度约莫七分热,出炉不算久但又不烫口那种。香味方面,挞香大于芝士香。挞皮虽然松脆,但甫咬下有一部分会自动粉碎。食食下,表面的「焦皮」又会同中间分离,呢几点都系扣分位。再讲下个馅,有人话芝士挞中间系流心,我食落唔太觉,因为成个挞中间其实都系同一种软趴趴的水润质地,我会用「水蛋」质地黎形容佢。而不是心太软那种中间流汁的情况。(如果系外卖,冻左后馅系会凝固左的)有食过另一间佢的「死对头」The Bake,响「芝士味
现实系好残酷的,就好似女神冇永恒既观音兵咁。
你以为你好受欢迎咩?原来人地只系贪新鲜
你以为你好靓咩?原来人地只系post相呃like
你以为你好独特咩?原来人地只系人排我排试完就算

想想当日车水马龙排队排到癫,不傻吗?
基于突如其来的侧忍之心,我入左去帮衬。
即买即场食,务求比外卖摊冻左再comment公平些。
半熟芝士挞
再讲下个,有人话芝士挞中间系流心,我食落唔太觉,因为成个挞中间其实都系同一种软趴趴的水润质地,我会用「水蛋」质地黎形容佢。而不是心太软那种中间流汁的情况。(如果系外卖,冻左后馅系会凝固左的)
有食过另一间佢的「死对头」The Bake,响「芝士味」呢个层面,「半熟工房」可谓输晒。因为人地只芝士挞有少少奶香味(准确点讲系「骚味」,芝士迷you know what I mean),「半熟工房」呢只系完全冇既。难食吗?绝对不是,只是芝士挞唔够芝士味,同埋好‧贵‧啊~!

望著呢个花$22买的芝士挞,真心讲:不值

即使半熟工房加紧推出新产品,相信亦不足以救亡。
女神不再是女神,可能因为步入迟暮,可能本身卸下大眼浓妆后唔见得人
残酷的饮食战场,没有永恒,永远有新人取代旧人
2016-02-03