2021-05-04
自己本身就好少专登去食蛇,唔抗拒,但亦唔算好钟意,以前我哋一班死佬都曾经搞过啲蛇宴,一大棚人高高兴兴嘛。不过,有死佬唔老实呃兄弟,加埋疫情,我哋嘅死佬饭局(就算小饭局)都停晒,唔知何时先再搞番。早前,晌网上睇到铜锣湾出名蛇店「蛇王二」嘅班底再出江湖,以「蛇王易」之名晌湾仔开咗新店,是夜无饭开,一支公贪得意过嚟帮衬吓。 比起「蛇王二」,虽然新店地方新簇咗,光猛咗,但就无咗蛇铺𠮶种韵味,望上去,就只喺一家卖烧味、卖腊味嘅中式小厨餐厅。当然,时代总会变! 虽然枱上已放有餐牌,不过,好似跟墙上嘅巨型餐牌又有啲唔同,所以,都一齐贴晒出嚟俾大家参考。基本上,主打都喺烧味、腊味,仲有啲炖汤及套餐。因为得一支公,蛇羹定炖汤,腊味定烧味,只可以二择其一。特价蛇羹套餐 $110嚟得呢度,相信有唔少人喺冲着蛇羹而嚟,所以,眼见唔少人都喺叫「特价蛇羹套餐」,已包蛇羹、饭及油菜,我亦唔使多谂拣呢个,只需要谂吓想食脆皮润肠饭定喺腊味糯米饭。先嚟碗蛇羹,正如食火锅,依家食蛇都唔分季节喇,碗蛇羹确喺几足料,羹内有大量一丝丝蛇肉、冬菇丝、木耳丝、果皮丝,净喺食碗羹都饱饱哋肚,再者,味道都几香,质感又唔错。 而饭品拣咗腊
嚟得呢度,相信有唔少人喺冲着蛇羹而嚟,所以,眼见唔少人都喺叫「特价蛇羹套餐」,已包蛇羹、饭及油菜,我亦唔使多谂拣呢个,只需要谂吓想食脆皮润肠饭定喺腊味糯米饭。先嚟碗蛇羹,正如食火锅,依家食蛇都唔分季节喇,碗蛇羹确喺几足料,羹内有大量一丝丝蛇肉、冬菇丝、木耳丝、果皮丝,净喺食碗羹都饱饱哋肚,再者,味道都几香,质感又唔错。 而饭品拣咗腊味糯米饭,觉得比起润肠饭好似喺多啲料咁。除了饭面放咗两截腊肠、润肠之外,饭内仲有唔少腊肉、虾米、花生,腊肠唔算肥,而润肠真喺好食,咬落真喺有啲脆皮感,糯米饭虽然都软糯,但个人觉得有少少烂。 碟蚝油生菜就无咩太多评语,喺渌得耐咗,完全无晒生菜嘅脆口感,唯一喺胜在大碟,平衡番啲腊味嘢。 再帮衬「蛇王易」,无对上一次感觉咁大,不过,上次喺饮炖汤,而唔喺食蛇羹,亦见唔少客人嚟饮碗炖汤,似乎,炖汤更胜蛇羹!