2019-04-19 1330 浏览
之前去亲1881 Heritage都系嚟影圣诞灯饰,但今次我哋初尝位于1881 Heritage既餐厅,就系Van Gogh SENSES。Van Gogh SENSES 主要分为两大区,一入门口系卖纪念品嘅地方,经过纪念品区就会到达用餐区,挂系墙既LED屏幕一直播放梵高嘅作品,一路行令我感觉彷如身处画廊。一坐低发现楼底非常高,私隐度亦高因为枱与枱之间嘅距离非常足够,同女友讲秘密都唔需要窃窃私语。Set Dinner有头盘、餐汤、主菜同甜品。主菜可以二选一,我哋每人叫一个set dinner,可以试晒两款主菜。职员会预先问我地有冇食物过敏,非常贴心。职员好快送上一客面包篮,里面包括葱油包、合桃无花果面包等等。前菜为三文鱼他他配牛油果及蜜糖芥茉酱,职员建议我哋所有材料一齐食,口感更佳。卖相方面美不胜收。三文鱼他他特别软嫩,芥茉酱带有少少辣度,更能突出三文鱼嘅鲜味,牛油果同三文鱼他他亦系绝配。餐汤系青芦笋汤配带子藜麦。我自己麻麻哋藜麦,不过整体味道出色,尤其系自己非常钟意芦笋。另外,带子处于半透明嘅状态特别鲜甜。终于到主菜啦!女友拣左烤美国肉眼五成熟,虽然size比较细,但切开肉眼时见到迷

三文鱼他他配牛油果及蜜糖芥茉酱

青芦笋汤配带子及藜麦

终于到主菜啦!女友拣左烤美国肉眼五成熟,虽然size比较细,但切开肉眼时见到迷人嘅粉红色既一刻,我就知道味道必定非同凡响。外皮稍为香脆,肉质松软鲜嫩,肉味浓郁多汁。其他配菜例如薯蓉、甘荀亦相当出色。当然摆盘一如以往充满艺术气息。
烤美国肉眼

我就拣左酿法国鹌鹑配风干猪腩肉。一切开果然内有干坤,鹌鹑酿入多种材料例如萝卜、烟肉等等,令肉质更加鲜嫩多汁,整体味道带点酸度,令我大开眼界。另外鹌鹑下方嘅配菜非常香脆。
酿法国鹌鹑配风干猪腩肉

甜品系朱古力布朗尼配云呢拿雪糕,睇相片就知道卖相一啲都唔平凡。据职员描述,梵高一生画过四幅关于以鸟巢主题嘅画。由见及此,餐厅用朱古力做出鸟巢造型,再配甜度适中既布朗尼,体验双重朱古力滋味。以雪糕比喻画中嘅鸟蛋亦是一绝。
朱古力布朗尼配云呢拿雪糕

最后每人有两杯餐饮。对比其他西餐厅,餐饮嘅选择非常广泛,上至冰茶,下至朱古力咖啡,一应俱全。我拣咗法式焦糖牛奶咖啡。同甜品做法一样,以火枪烧至面层焦化,制成脆口既焦糖面。焦糖嘅甜中和咖啡嘅苦涩,同时保留牛奶咖啡既香滑。
法式焦糖牛奶咖啡

至于女友叫咗姜橙迷情,职员话等沙漏流完沙之后先倒茶。

姜橙迷情

值得一提,餐厅所用嘅餐具格外精致高贵,后来发现原来纪念品店有得买。自己最想买姜橙迷情𠮶一set茶具。

我相信Van Gogh SENSES系我到目前为止最美好既晚餐体验。品尝食物之余又可以加深对伟大嘅画家梵高嘅认识,感受艺术,实属难得。
2019-04-11
三文鱼他他配牛油果及蜜糖芥茉酱