2017-12-12
点解用个「叹」字?鱼蛋粉我食得多,但去亲堂食都系逼到死,人人都食得好急,食嘢慢嘅我为咗唔占位都要狼吞虎咽起嚟—十几蚊碗粉,坐得耐都唔好意思啦~今次同朋友嚟食粉都唔洗急住走~开喺金马伦道,侧边都系高级日本菜,潮丸定价高啲都好合理。入到去店员亲自递MENU畀你,原来系循环再用式MENU未试过食碗粉都成份定食咁下午茶款款定价一样,精明嘅我当然系叫返午市较贵嘅款,猪三鲜嘅扎肉同腩肉平时嘅粉面舖比较少有,就叫呢样啦!食面一定要饮头啖汤!清澈汤底估唔到几重牛味。米线比较有咬口。三种入面最钟意扎肉。虽然冇越式扎肉嘅胡椒味,但肉眼都见到扎肉肥瘦肉比例几乎一比一,肥肉爽口弹牙唔油。另外两样未见惊喜,但绝对冇失手位。酱料超水准!辣椒油入面嘅辣椒干仲系脆身,辣油主要系提香,冇谂过黄/红灯笼椒先系辣味大佬!灯笼椒比较咸,而且好辣,大家唔好一次过落太多呀!炸云吞好吸引,所以我哋一面一小食SHARE。一咬「嗦嗦」声!口入面咬紧只虾,影相嘅云吞仲有一只!云吞细细竟然都咁足料~虽然价位有点高,不过包饮品,喺呢条街已经系较平民嘅选择喇。
未试过食碗粉都成份定食咁
食面一定要饮头啖汤!清澈汤底估唔到几重牛味。 米线比较有咬口。
灯笼椒比较咸,而且好辣,大家唔好一次过落太多呀!
炸云吞好吸引,所以我哋一面一小食SHARE。
虽然价位有点高,不过包饮品,喺呢条街已经系较平民嘅选择喇。